Peciválky s mákem si zamilujete. Naše babičky je připravovaly z bramborového těsta a po upečení jen krátce spařily
Sladká jídla s mákem patří mezi klenoty naší kuchyně, můžeme připravit např. různé šišky, knedlíky, buchty, a také třeba peciválky. Jedná se o krajovou specialitu některých oblastí, především Vysočiny a Podkrkonoší. Mnozí z nás si ji ještě pamatují od našich babiček, a bylo by škoda ji zapomenout.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Podkrkonošské peciválky
Předpisy, které se předávají v různých rodinách z generace na generaci, se obvykle mírně liší. Jeden z nich pro vás máme.
- Na těsto si připravíme 250 ml mléka, 1/2 kostky droždí, 500 g hladké mouky, 5 vařených nastrouhaných brambor, 1 vejce, špetku soli. Na posypání potřebujeme mletý mák a moučkový cukr, případně povidla, a máslo na přelití.
- Z vlažného mléka a droždí připravíme kvásek, který po vzejití spojíme s ostatními surovinami. Vypracujeme těsto, které necháme asi 30–45 minut kynout.
- Z vykynutého těsta tvarujeme menší kuličky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem. Necháme ještě asi 15 minut dokynout.
- Upečeme v předehřáté troubě dozlatova (při teplotě cca 160 °C).
- Během pečení si připravíme v hrnci horkou vodu, do které peciválky hned po upečení na několik sekund vsypeme, poté hned vytáhneme.
- Hotové peciválky sypeme směsí moučkového cukru a mletého máku. Dále je přelijeme teplými švestkovými povidly (lehce rozehřátými v kastrůlku) a rozpuštěným máslem.
- Můžeme hned podávat.
Peciválky z Vysočiny
Recepty na peciválky jsou velmi podobné, přesto pro vás máme ještě několik rad.
- Část mouky na přípravu těsta můžeme nahradit moukou špaldovou, pečivo pak bude výživnější.
- Pokud do těsta přidáme ještě vlažné brambory, kynutí bude probíhat rychleji. Nicméně brambory nesmí být horké, aby nám kvasnice dobře vykynuly.
- Tužší vykynuté těsto rozválíme na velký plát na pomoučněném válu. Z něho malou skleničkou vypichujeme kolečka. Jde to velmi rychle a peciválky mají pěkný stejnoměrný tvar.
- Okraje skleničky průběžně "namáčíme" do hladké mouky, aby se na ni těsto nelepilo.
- Peciválky rovnáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme je před pečením ještě krátce dokynout.
- Když peciválky vsypeme do horké vody, hlídáme je - nesmíme je nechat rozvařit. Jde jen o to, aby jejich povrch mírně změkl. Po chvilce je vytahujeme.
- Výhodnější je vkládat peciválky do horké vody po menším množství a raději na několikrát. Při tomto postupu je nerozvaříme a budou spařené "tak akorát".
- Spařené peciválky dáváme do mísy a smícháme ihned se směsí práškového cukru a mletého máku. Kdo chce, může místo práškového cukru použít med - v teplém prostředí se velmi rychle rozpustí.
- Peciválky omastíme a promícháme. Můžeme hned podávat.
- V některých rodinách se ještě k hotovým peciválkům přidávají rozehřátá povidla. Chuť je pak ale trochu jiná a ne každému vyhovuje, záleží tedy na nás, jestli je přidáme.
A jakou uvařit polévku? Naše babičky před touto specialitou podávaly třeba čočkovou nebo kyselku s koprem. Čočkovou polévku můžeme uvařit podle následujícího videa:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře