Jak upéct piškotovou roládu. Vyzkoušejte oblíbené recepty na nadýchaný moučník
Moučníky z piškotového těsta patří k těm nejoblíbenějším, můžeme je připravit i na slavností příležitosti. Mohou to být různé řezy, bábovky, dorty i krásně ozdobené rolády. Vybrali jsme několik receptů, které pomohou proniknout do tajů jejich přípravy i méně zkušeným.
Co potřebujeme na piškotové těsto
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct nadýchanou piškotovou roládu
- Bílky pečlivě oddělíme od žloutků, z bílků vyšleháme tuhý sníh, tak aby se po vyjmutí metly ze sněhu tvořily špičky, které zůstávají stát a neklesají.
- Žloutky našleháme s cukrem do husté pěny. Poté k nim postupně a zlehka vmícháme sníh, tzn. sníh do žloutkové pěny pozvolna "zabalujeme", aby neklesl.
- Potom po lžících vmícháme polohrubou mouku. Kdyby se mouka přidala najednou , klesla by ke dnu.
- Připravené těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečeme cca 8 min. při teplotě 180 °C. Pokud piškotová těsta pečeme příliš prudce, rychle vyběhnou, ale později klesnou.
- Správné propečení piškotového těsta poznáme podle zrůžovění povrchu. Upečený piškot zůstane při dotyku prstem sice pružný, ale neboří se.
- Horký piškot překlopíme pomocí navlhčené utěrky z plechu a hned ho rolujeme.
- Po vychladnutí ho rozložíme a naplníme pudinkovým krémem, znovu stočíme a dozdobíme.
- Hotovou roládu před podáváním vychladíme v lednici.
Aby se nám roláda krásně povedla, pomůže nám zhlédnutí následujícího videa:
Další tipy na piškotové rolády
Podle dalších receptů můžeme vyzkoušet i jiné skvělé rolády. Když do těsta přidáme trochu přesátého kakaa , výsledkem bude kakaový piškot. Upečený piškot naplníme (krémem či marmeládou) a ozdobíme podle vlastní fantazie a možností. Využijeme strouhaný kokos, mleté vlašské ořechy i čerstvé ovoce (např. jahody, maliny, borůvky).
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře