Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šneky z listového těsta jsou opravdu osvědčenou rychlovkou, kterou nikdy neurazíte. Náplním se meze nekladou a upéct je můžete ve slané i sladké variantě. Jak je správně upéct, aby byly upečené dozlatova a rozplývaly se na jazyku? Poradíme vám.

Čeká vás rodinná oslava nebo jen menší sešlost s přáteli? Se šneky z listového těsta neuděláte chybu. Vděčná chuťovka přijde vhod i při nečekaných situacích, protože je během chvíle na stole. Do náplně využijete to, co lednice nabídne.

Jak upéct šneky z listového těsta

S našimi tipy upečete ty nejlepší šneky, které ihned zmizí z talíře. Stačí se rozmyslet, jestli je chcete ve sladké nebo ve slané variantě.

  1. Po naplnění listového těsta a vytvoření jednotlivých šneků je pokládejte v dostatečném rozestupu (pečením zvětší svůj objem) na vymaštěný plech, případně na plech vyložený pečicím papírem.
  2. Každý jednotlivý kousek potřete rozšlehaným vejcem. Poté je můžete ještě posypat – ve slané variantě kmínem, lněným semínkem nebo strouhaným sýrem, ve sladké variantě třeba strouhanými ořechy.
  3. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C do zezlátnutí, což bývá přibližně 15-20 minut, podle typu a vlastností vaší trouby.

Šneky nechte na plechu alespoň částečně vychladnout, abyste je manipulací nepoškodili - listové těsto je ihned po upečení velmi křehké. Hotové slané šneky pak můžete posypat čerstvými bylinkami, ty sladké zase moučkovým cukrem.  Upečte si s námi šneky z listového těsta podle videoreceptu níže:

Další tipy a triky