Vanilkové rohlíčky: Tradiční cukroví na vánočním stole nesmí chybět
Vanilkové rohlíčky jsou opravdovým symbolem českých Vánoc. V každé rodině najdeme osvědčený recept a vždy se bude mírně lišit použitými ingrediencemi. Někdo preferuje do těsta vlašské ořechy, jiní přidávají mandle nebo lískové ořechy.
Stejně jako linecké cukroví i vanilkové rohlíčky na české stoly doputovaly z Rakouska. Toto cukroví začínáme péct převážně kolem první adventní neděle, aby se rohlíčky do vánoc naležely a zkřehly. Obalujeme je horké v moučkovém cukru.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Z jakého těsta se připravují
Těsto se skládá z hladké mouky, cukru, namletých vlašských ořechů (případně se dají použít též lískové ořechy nebo mandle), dále másla, žloutku a vanilky (případně vanilkového cukru). Některé recepty přidávají i citronovou kůru.
Vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky patří mezi jedno z nejoblíbenějších vánočních cukroví. Voní po oříšcích a vanilce, moučkový cukr, ve kterém jsou obalené, připomíná nadýchaný sníh. Recept má každá rodina svůj… Podívejte se na všechny vanilkové rohlíčky.
Jaké ořechy se dávají do těsta
Jak dlouho nechat uležet těsto
Hotové těsto zabalíme do mikrotenového sáčku a uložíme do lednice ztuhnout. Doporučená doba je minimálně jeden den, ale pokud na těsto pospícháme, necháme je v lednici alespoň 2 hodiny.
Jak tvarovat rohlíčky
Rohlíčky můžeme tvarovat několika způsoby:
- pomocí formiček, do kterých těsto natlačíme a po upečení jednoduše vyklopíme.
- Dalším způsobem je udělat si z těsta kuličku, poté vyválet užší váleček a ohnout do tvaru rohlíčku.
- Poslední možností je z většího kusu těsta vyválet dlouhý váleček a ukrajovat stejně dlouhé díly a vytvarovat rohlíček. Pokud máme větší vykrajovátko tvaru kruhu, můžeme tímto způsobem odkrajovat jednoduše stejné díly.
Jak obalovat rohlíčky
Rohlíčky vždy po upečení ještě horké obalujeme v moučkovém cukru, do kterého jsme přidali vanilkový cukr nebo také pravou vanilku. Pár týdnů před pečením si můžeme vyrobit také vlastní vanilkový cukr, který bude mít neodolatelné aroma.
Skladování rohlíčků
Rohlíčky si naskládáme do krabic nebo plechových dóz vyložených ubrousky a uložíme je nejlépe na temné a chladné místo. Cukroví nedáváme na balkon, proměnlivé teploty mu nesvědčí.
Nyní už víte vše o vanilkových rohlíčcích a můžete se do nich s radostí pustit. Podle videoreceptu je hravě zvládnete. Máte tajný trik, co dělá rohlíčky dokonalé? Inspirujte ostatní v komentáři.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak na vídeňské vanilkové rohlíčky? Jednodušší tvarování usnadní práci, pomeranč těsto krásně provoní
Jak nastrouhat či nasekat ořechy? Vsaďte na kuchyňského robota nebo ostrý nůž
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Komentáře