Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jidáše jsou tradiční velikonoční pečivo doslazované medem, které má představovat svinutý provaz, na kterém se oběsil zrádný Jidáš. Toto sváteční pečivo je z kynutého těsta, které při pečení provoní celý domov.

Hlavní symbolikou velikonočních jidášů je především provaz, připomínající konec zrádného Jidáše. Avšak Velikonoce jsou také symbolem jara a nového začátku, proto do nich můžeme prolínat i symboliku ptáčků, housátek, hadů či šneků.

Jak upéct velikonoční jidáše

Podle tradice byste měli velikonoční jidáše péct na Škaredou středu a jíst je na Zelený čtvrtek ke snídani, aby jste si zajistili pevné zdraví a ochranu před nebezpečím.
Na přibližně 50 kusů jidášů budete potřebovat tyto suroviny
  1. Nejprve připravte kvásek z malého množství mléka, mouky, lžičky cukru a rozdrobeného droždí.
  2. Jakmile kvásek vzejde, přidejte ho k prosáté mouce s cukrem a špetkou soli.
  3. Žloutky utřené do pěny přidejte společně se změklým máslem k mouce a kvásku.
  4. Podle potřeby doplňte vlažným mlékem a vytvořte hladké a nelepivé těsto, které nechte kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  5. Z vykynutého těsta nakrájejte menší kousky, které zakulaťte a vyválejte z nich tenké válečky přibližně 20 cm dlouhé. Dále je stočte do spirálky, což je typický tvar jidášů, nebo také do tvaru esíček, uzlů a kuřátek.
  6. Jidáše pokládejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte chvíli vykynout.
  7. Poté je potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě na 190 °C dozlatova - asi 15–20 minut.
  8. Po upečení je potřete roztopeným medem pomocí mašlovačky.

V úvodním videoreceptu se dozvíte, jak tento velikonoční moučník připravit. I když si kynuté těsto žádá více času, odměnou vám budou dokonale vláčné jidášky. Napište nám do komentáře, jak se vám povedly. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky