Jak upéct jidáše? Sladké kynuté uzlíky se staly symbolem Velikonoc
Jidáše jsou tradiční velikonoční pečivo doslazované medem, které má představovat svinutý provaz, na kterém se oběsil zrádný Jidáš. Toto sváteční pečivo je z kynutého těsta, které při pečení provoní celý domov.
Hlavní symbolikou velikonočních jidášů je především provaz, připomínající konec zrádného Jidáše. Avšak Velikonoce jsou také symbolem jara a nového začátku, proto do nich můžeme prolínat i symboliku ptáčků, housátek, hadů či šneků.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct velikonoční jidáše
- Nejprve připravte kvásek z malého množství mléka, mouky, lžičky cukru a rozdrobeného droždí.
- Jakmile kvásek vzejde, přidejte ho k prosáté mouce s cukrem a špetkou soli.
- Žloutky utřené do pěny přidejte společně se změklým máslem k mouce a kvásku.
- Podle potřeby doplňte vlažným mlékem a vytvořte hladké a nelepivé těsto, které nechte kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Z vykynutého těsta nakrájejte menší kousky, které zakulaťte a vyválejte z nich tenké válečky přibližně 20 cm dlouhé. Dále je stočte do spirálky, což je typický tvar jidášů, nebo také do tvaru esíček, uzlů a kuřátek.
- Jidáše pokládejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte chvíli vykynout.
- Poté je potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě na 190 °C dozlatova - asi 15–20 minut.
- Po upečení je potřete roztopeným medem pomocí mašlovačky.
V úvodním videoreceptu se dozvíte, jak tento velikonoční moučník připravit. I když si kynuté těsto žádá více času, odměnou vám budou dokonale vláčné jidášky. Napište nám do komentáře, jak se vám povedly. Přejeme dobrou chuť.
Komentáře