Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka se stala jedním ze symbolů Vánoc, bez ní si je ani nedokážeme představit. Většina hospodyněk peče vánočku podle svého receptu, který bývá často rodinným pokladem, a ten také vyžaduje určité zkušenosti s pečením. Poradíme, jak upéct tvarohovou vánočku.

Upečení tradiční vánočky vyžaduje více zručnosti a začátečníci v pečení se toho často zaleknou, avšak i pletení vánočky není složité k naučení. Navíc pokud nemáte čas na kynuté těsto, vyzkoušejte tuto dokonale vláčnou, tvarohovou vánočku.

Jak upéct tvarohovou vánočku

Ozdobou každého vánočního stolu se stává čerstvě upečená vánočka a tato lahodná tvarohová vánočka je skvělá i bez zdlouhavého kynutí. 

Budete potřebovat tyto suroviny

  1. Nejprve si naložte rozinky do rumu a připravte plech o rozměru 30x40 cm, který vyložíte pečicím papírem.
  2. Do mísy od robota prosejte mouku, prášek do pečiva a moučkový cukr. Vše promíchejte metličkou.
  3. Nyní sceďte rozinky, které přidáte do sypké směsi. K tomu přimíchejte ostatní suroviny - tvaroh, vejce, citrónovou kůru, změklé máslo a také jednu hrst nasekaných mandlí. Za pomoci robota s hnětacím hákem vypracujete mírně lepivé těsto.
  4. Na pomoučený vál přeneste vymíchané těsto a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Pokud se bude více lepit, přisypte trochu mouky.
  5. Nyní těsto rozdělte na 9 stejných částí, které rozválíte na dlouhé válečky, z nich upletete podle návodu vánočku. Poté ji přeneste na plech a nechte 15 minut odpočívat. Mezitím rozehřejte troubu na 180 °C.
  6. Vánočku potřete rozmíchaným vejcem a posypejte nasekanými mandlemi.
  7. Připravenou vánočku vložte do rozehřáté trouby a pečte 45 minut. V případě, že vánočka rychle tmavne, stáhněte teplotu na 170 °C, a přikryjte ji alobalem.
  8. Správné propečení zkontrolujte zapíchnutím špejle - pokud bude suchá, můžete vánočku vytáhnout z trouby.
  9. Vychladlou vánočku nakrájejte a podávejte buď samostatně nebo namazanou čímkoli, co máte rádi.

Pro začátečníky máme názorný videorecept, který vás provede přípravou vánočky krok za krokem. Nezapomeňte také uchovat upečenou vánočku tak, aby co nejdéle vydržela, ovšem pokud ji nesníte celou ještě tentýž den.

Přejeme dobrou chuť.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky