Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoce bez nadýchaného a voňavého mazance si dovede představit jen málokdo z nás. Díky měkkému tvarohu, přidanému do těsta, bude mazanec vláčný, navíc dokonale voní po rozinkách a citrónové kůře.

Tvarohový mazanec je ideální pro začátečníky v kuchyni, kteří si netroufají na recepty s kynutým těstem. Díky tvarohu je velikonoční mazanec krásně vláčný a přitom nadýchaný. Po rozkrojení vás okouzlí mozaika z rozinek a sekaných mandlí.

Jak upéct tvarohový mazanec

Na tento recept si připravíme následující suroviny: 150 g změklého másla, 150 g moučkového cukru, 2 vejce + 1 žloutek, 250 g měkkého tvarohu, 500 g hladké mouky, 15 g kypřícího prášku do pečiva, citronovou kůru, rozinky máčené v rumu, sekané mandle a 1 vejce na potření.

  1. Nejprve si prošleháme změklé máslo společně s vejci, žloutkem a cukrem.
  2. Poté po částech vmícháme tvaroh a také citrónovou kůru.
  3. Mouku prosejeme, díky čemuž bude mazanec nadýchanější, a poté ji společně s práškem do pečiva postupně přimícháváme do tvarohové směsi. 
  4. V závěru přisypeme rozinky a část mandlí, pak vypracujeme hladké, nelepivé těsto, ze kterého vytvarujeme úhledný bochánek.
  5. Nyní si předehřejeme troubu na 180 °C. Bochánek přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, pomažeme vejcem a posypeme zbytkem mandlí.
  6. Pečeme ve vyhřáté troubě 40–50 minut na 180 °C, zhruba po 25 minutách teplotu snížíme na 160 °C. Propečení zkontrolujeme pomocí špejle.
Pokud se nebojíte přípravy kynutého těsta, můžete si upéct tradiční mazanec podle našeho videoreceptu, který vás povede krok za krokem.
Přejeme dobrou chuť.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky