Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoce bez nadýchaného a voňavého mazance si dovede představit jen málokdo z nás. Díky měkkému tvarohu, přidanému do těsta, bude mazanec vláčný, navíc dokonale voní po rozinkách a citrónové kůře.

Tvarohový mazanec je ideální pro začátečníky v kuchyni, kteří si netroufají na recepty s kynutým těstem. Díky tvarohu je velikonoční mazanec krásně vláčný a přitom nadýchaný. Po rozkrojení vás okouzlí mozaika z rozinek a sekaných mandlí.

Jak upéct tvarohový mazanec

Na tento recept si připravíme následující suroviny: 150 g změklého másla, 150 g moučkového cukru, 2 vejce + 1 žloutek, 250 g měkkého tvarohu, 500 g hladké mouky, 15 g kypřícího prášku do pečiva, citronovou kůru, rozinky máčené v rumu, sekané mandle a 1 vejce na potření.

  1. Nejprve si prošleháme změklé máslo společně s vejci, žloutkem a cukrem.
  2. Poté po částech vmícháme tvaroh a také citrónovou kůru.
  3. Mouku prosejeme, díky čemuž bude mazanec nadýchanější, a poté ji společně s práškem do pečiva postupně přimícháváme do tvarohové směsi. 
  4. V závěru přisypeme rozinky a část mandlí, pak vypracujeme hladké, nelepivé těsto, ze kterého vytvarujeme úhledný bochánek.
  5. Nyní si předehřejeme troubu na 180 °C. Bochánek přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, pomažeme vejcem a posypeme zbytkem mandlí.
  6. Pečeme ve vyhřáté troubě 40–50 minut na 180 °C, zhruba po 25 minutách teplotu snížíme na 160 °C. Propečení zkontrolujeme pomocí špejle.
Pokud se nebojíte přípravy kynutého těsta, můžete si upéct tradiční mazanec podle našeho videoreceptu, který vás povede krok za krokem.
Přejeme dobrou chuť.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky