Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mazanec je bochánek ze sladkého kynutého těsta, který se peče zpravidla na Velikonoce. Při pečení mazance se domem line dokonalá vůně po rozinkách i citrónové kůře a každá rodina si střeží svůj oblíbený recept.

Mazanec je tradiční velikonoční pečivo k oslavám jara, které se peče již po staletí. Na toto sladké pečivo najdeme spoustu receptů. Jedním z nich je také mazanec s tvarohem bez potřeby kynutí, který vás po rozkrojení okouzlí svou chutí.

Jak upéct tvarohový mazanec

Tvarohový mazanec je skvělý pro začátečníky v kuchyni, kteří si netroufají na přípravu kynutého těsta. Mazanec je přesto dokonale nadýchaný a vláčný.

  1. Na přípravu 2 bochánků budete potřebovat tyto suroviny
  2. Nejprve vyložte plech pečicím papírem a zapněte vyhřívání trouby na 160 °C.
  3. Nyní vložte do mísy máslo, vejce, cukr, citrónovou kůru, vanilkové cukry a vše vyšlehejte do pěny. Dále přidejte tvaroh a znovu zamíchejte.
  4. Mouku promíchejte s práškem do pečiva a postupně ji vsypejte do vyšlehané pěny. Vypracujte hladké těsto a poté do něj vmíchejte nasekané mandle i kandovanou pomerančovou kůru.
  5. Z těsta vytvarujte dva bochánky a uložte na plech. Mazance potřete rozšlehaným vejcem a posypejte plátky mandlí.
  6. Vložte do rozehřáté trouby a pečte na 160 °C přibližně 18–20 minut. Poté stáhněte teplotu na 140 °C a pečte dalších 20 minut.
  7. Upečený mazanec vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

Pro zkušenější hospodyňky máme inspiraci na velikonoční vláčný mazanec, avšak z kynutého těsta. S jednoduchým videonávodem hravě zvládnete přípravu i upečení mazance. Budeme rádi, když nám napíšete do komentáře, jak se vám povedl.

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky