Vafle jsou skvělé k snídani a jejich pečení jde rychle. Do středu rozehřátého vaflovače nalijeme malé množství těsta, uzavřeme ho a za několik minut vytahujeme do zlatova upečené vafle, které svou vůní přilákají celou rodinu. Nejlépe chutnají úplně čerstvé.
Snadné pečení
Před prvním pečením vaflovač jemně vymažeme. Vafle se v něm nepřichytávají, stačí je vždy opatrně podebrat dřevěnou obracečkou. Hotové necháme chvíli na mřížce - přebytečná vlhkost se odpaří a vafle si uchovají křupavost. Na talíři je zdobíme různými krémy, pomazánkami a ovocem.
Připravené těsto necháme pár minut odstát a pak se pustíme do pečení. Tyto vafle jsou kypré díky kypřícímu prášku a krásně voní po vanilce a pomerančích. Nejjednodušší ozdobou je džem a kopeček šlehačky s nastrouhanou čokoládou.
Do těsta těchto vaflí patří kromě mléka perlivá voda. Voňavé máslové vafle, které jsoudokonale křupavé, zdobíme podle své vlastní chuti. Hodí se k nim bílý jogurt, šlehačka, ořechový nebo čokoládový krém a pár kousků čerstvého ovoce.
Vafle podle tohoto receptu jsou jemné a vláčné. Těsto se zpočátku může zdát řidší, ale krásně se upeče. Hotové vafle zdobíme čokoládovým sirupem nebo nutellou a šlehačkou, povrch šlehačky ještě posypeme grankem.
Vafle s ananasem a kávovou šlehačkou jsou lákavým pohoštěním pro milou návštěvu. Místo ananasu se dá použít i jiné ovoce, třeba plátky banánu. Kávovou šlehačku získáme zašleháním jemného Nescafé v prášku do šlehačky.
Vafle, tentokrát upečené bez vajec a bez cukru, jsou rychlé a jednoduché. Velmi dobré jsou ještě teplé, stačí je pokapat javorovým sirupem nebo tekutým medem. Samozřejmě je můžeme zdobit stejně jako ostatní vafle.
Recept na banánové vafle ukazuje další z možností přípravy těst. Do těsta, opět bez cukru, patří rozmačkaný banán, olej a mletá skořice. Upečené vafle lehce posypeme moučkovým a vanilkovým cukrem, smíchaným se špetkou skořice.
Olivové vafle jsou příkladem vaflí, které jsou upečené naslano. Na dochucení těsta použijeme chilli koření, mletý pepř a hlavně skleničku oliv s papričkami, které nakrájíme na plátky. Upečené vafle podáváme se zeleninovým salátem.
Chutná snídaně
Vafle jsou chutnou a oblíbenou snídaní, svačinou nebo večeří. Vybírat můžeme z mnoha receptů na přípravu těst. Část použité mouky můžeme nahraditšpaldovou. Navíc konečná úprava vaflí nám dává zajímavé možnosti, jak si je dochutit a ozdobit podle svého gusta.
Vafle jsou pochoutkou původem z Belgie a Francie. Dají se připravit jak z kynutého těsta, tak i z toho, ze kterého připravujeme palačinky. Dokřupava opečené si je dělají ve vaflovači všichni, kteří chtějí začít den sladkou snídaní. Při přípravě se fantazii meze nekladou, lze je udělat s ovocem, polít čokoládou, hodí se k nim zmrzlina i šlehačka. Nemusíme zůstat jen u sladké varianty, pochutnat si můžeme na vaflích slaných, jako příklad lze uvést sýrové vafle se špenátem a vejcem.
Čerstvé vafle ve tvaru srdíček nebo obdélníků, ozdobené samými dobrotami, potěší děti i dospělé. Nejlépe se hodí na dny, kdy si je můžeme vychutnat a není potřeba nikam pospíchat. Tehdy můžeme rodinu probudit jejich příjemnou vůní.
Komentáře