8 důležitých tipů pro pečení vánočky: Dejte si záležet a vánočka se jistě podaří
K vánočnímu období neodmyslitelně patří i vánočka, která symbolizuje Ježíška zavinutého v peřince. Avšak upéct vánočku tak, aby se nerozjela, nepotrhala, dobře nakynula, ale nerozplácla se kvůli překynutí, to je vskutku nelehký úkol.
Při pečení vánočky tedy musíme čelit mnohému úskalí a je dobré vědět co si ohlídat, na co si dát pozor a čeho se vyvarovat. Proto jsme pro vás vybrali 8 důležitých tipů, na které se vyplatí soustředit. Vyvarujete se díky tomu zbytečným chybám a předejdete tomu si zbytečně zadělat na další nepovedenou vánočku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Tipy pro pečení vánočky
Kdo chce nadýchanou vánočku, lehkou jako obláček, vybere si hladkou mouku. Jiní zase nedají dopustit na kombinaci hladké a polohrubé, avšak vynikající vánočku lze upéct i z celozrnné mouky.
- Klasická vánočka se dělá z kynutého těsta, nejlépe z omládku. Nepodceňujte správné vyběhnutí kvásku, které můžete podpořit pokud droždí dáte do vlahé vody či mléka. Pozor však, aby tekutina nebyla příliš horká, droždí byste spařili a pak by nevyběhlo vůbec.
- Hnětení vánočkového těsta nějaký čas zabere, v robotu klidně i 10 minut. Proto nespěchejte a dopřejte těstu čas potřebný pro vyvinutí lepku.
- Sůl a změklé máslo vmíchejte do těsta až nakonec.
- Rozinky, předem namočené v rumu či horké vodě, nechte okapat a zapracujte je do těsta jako úplně poslední.
- Těsto kyne nadvakrát a proto je nejprve třeba nechat těsto kynout v míse, smotat vánočku a tu znovu nechat kynout zhruba hodinu na plechu.
- Vrstvíte-li jednotlivá patra vánočky na sebe, zajistěte je špejlemi. Vyzkoušet však můžete i pletení z 6 pramenů, kdy se vánočka nemůže nikam rozjet nebo sesunout.
- Nevynechejte ani potření vánočky rozšlehaným vejcem, které jí dodá lesk.
- Pozor na příliš vysokou teplotu, vánočku vkládejte do trouby rozpálené na 190 °C, ale po vložení teplotu ihned snižte na 160–170 °C.
Upéct krásnou vánočku je kumšt, a proto, až ji budete příště péct, pamatujte na výše uvedené tipy. Pokud se i přesto nepovede, nezoufejte, před podáváním ji bohatě posypte moučkovým cukrem, který drobné nedokonalosti milosrdně zamaskuje.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře