Jak upéct vánoční štolu? Známe tajemství přípravy této tradiční vánoční dobroty
Vánoční štola je pečivem, které provoní sváteční stůl. Naučte se, jak ji připravit, aby byla krásně vláčná, plná sušeného ovoce a mandlí. Díky našim tipům a ověřenému postupu zvládnete upéct štolu, kterou si zamilujete.
Vánoční štola je symbolem adventního období, kdy bychom si měli užívat klid, rodinné chvíle pohody a přípravy na nejkrásnější svátky v roce. Pochází z Německa, kde má dlouhou tradici. Její tvar připomíná zavinutého Ježíška v plenkách. Štola, bohatě posypaná moučkovým cukrem, je nejen lahodným pečivem, ale také krásným jedlým dárkem pro vaše blízké.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct vánoční štolu
Existuje několik variant, jak štolu upéct - některá je dobrá hned po upečení, jiná potřebuje několik dnů až týdnů odpočívat.
- Základem poctivé štoly jsou kvalitní ingredience. Na výsledku je to opravdu znát. Nejprve si tedy naložte rozinky do rumu, klidně i den předem.
- Z droždí, trochy vlažného mléka, části mouky a cukru nechte vzejít kvásek.
- Přidejte zbytek hladké mouky, vlažného mléka, moučkový cukr, citrónovou kůru a mletý muškátový oříšek. Vypracujte pevnější těsto, do kterého až nakonec zapracujte změklé máslo a sůl.
- Následně do těsta zapracujte rozinky i s rumem, kandované ovoce a oříšky.
- Hotové těsto nechte 1–2 hodiny kynout.
- Vykynuté těsto rozválejte na vyšší obdélník, který přehnete na třetinu a z druhé strany ho stejným dílem těsta překryjete tak, aby vznikl váleček.
- Nechte ještě kynout na plechu než se nahřeje trouba na 180°C a pečte dozlatova, asi hodinu.
- Po upečení ji hojně potřete rozpuštěným máslem a obalte v moučkovém cukru, který udrží vlhkost uvnitř a štola tak bude vláčná i po 3 týdnech, během kterých bude odpočívat zabalená v alobalu či potravinářské fólii.
Pečení vánoční štoly vyžaduje trpělivost a pečlivost, především při hnětení těsta, kdy je třeba pracovat s těstem poměrně dlouho. Díky tomu však bude struktura vaší štoly dokonalá. Pokud vás však tlačí čas a klasická štola by se nestihla do Vánoc rozležet, upečte tvarohovou verzi, na které si pochutnáte hned.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře