Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tradiční štola je sladké pečivo plné sušeného ovoce a také oříšků. Štola se vždy pekla s dostatečným předstihem, aby do Vánoc stihla dostatečně odležet a byla vláčná. Při pečení štoly se line domovem nádherná vůně díky oříškům a dalším ingrediencím. Nenechte si ten požitek ujít.

Vánoční štola je tradiční německý moučník, svým pocukrovaným vzhledem by měla připomínat jezulátko zavinuté v peřince. Uvnitř se ukrývají nasekané oříšky, kandovaná pomerančová kůra nebo také rozinky namočené v rumu.

Jak upéct tvarohovou štolu

Tvarohová štola je báječný, křehký moučník, který podle tohoto receptu připravíte jednoduše bez kynutí. O křehkost bez odležení se postará přidaný tvaroh.

Budete potřebovat tyto suroviny

  1. Nejprve den předem namočte rozinky do rumu.
  2. Nyní do větší mísy nasypte odměřené množství mouky, dále přidejte změklé máslo či heru a všechny ostatní suroviny
  3. Suroviny v míse zamíchejte a vysypte na vál, kde vše zpracujete důkladně na těsto.
  4. Troubu včas předehřejte na teplotu 150–180 °C.
  5. Těsto nyní vytvarujte, buď rukama nebo pomocí válečku, do tvaru obdélníku, a pomocí jednoho konce přehněte těsto na polovinu.
  6. Štolu potřete máslem a dejte péct do trouby na 50 minut. Během pečení štolu potřete ještě alespoň třikrát.
  7. Po dopečení opět štolu potřete máslem a posypte moučkovým cukrem, smíchaným s cukrem vanilkovým.
  8. Tuto štolu nemusíte nechávat odležet, je skvělá ihned k jídlu, podle potřeby ji skladujte zabalenou v alobalu či potravinářské fólii.

Připravte si s námi toto dokonalé a jedinečné pečivo plné sušeného ovoce a oříšků. Příprava je velmi snadná, stačí všechny suroviny smíchat dohromady a upéct. Z těsta můžete připravit i mini štoly jako drobné cukroví, budou se vám nádherně rozplývat na jazyku.

Dobrou chuť.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky