Jak upéct tvarohovou štolu? Díky tvarohu je dokonale vláčná i bez dlouhého odležení
Tradiční štola je sladké pečivo plné sušeného ovoce a také oříšků. Štola se vždy pekla s dostatečným předstihem, aby do Vánoc stihla dostatečně odležet a byla vláčná. Při pečení štoly se line domovem nádherná vůně díky oříškům a dalším ingrediencím. Nenechte si ten požitek ujít.
Vánoční štola je tradiční německý moučník, svým pocukrovaným vzhledem by měla připomínat jezulátko zavinuté v peřince. Uvnitř se ukrývají nasekané oříšky, kandovaná pomerančová kůra nebo také rozinky namočené v rumu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct tvarohovou štolu
Tvarohová štola je báječný, křehký moučník, který podle tohoto receptu připravíte jednoduše bez kynutí. O křehkost bez odležení se postará přidaný tvaroh.
Budete potřebovat tyto suroviny:
- Nejprve den předem namočte rozinky do rumu.
- Nyní do větší mísy nasypte odměřené množství mouky, dále přidejte změklé máslo či heru a všechny ostatní suroviny.
- Suroviny v míse zamíchejte a vysypte na vál, kde vše zpracujete důkladně na těsto.
- Troubu včas předehřejte na teplotu 150–180 °C.
- Těsto nyní vytvarujte, buď rukama nebo pomocí válečku, do tvaru obdélníku, a pomocí jednoho konce přehněte těsto na polovinu.
- Štolu potřete máslem a dejte péct do trouby na 50 minut. Během pečení štolu potřete ještě alespoň třikrát.
- Po dopečení opět štolu potřete máslem a posypte moučkovým cukrem, smíchaným s cukrem vanilkovým.
- Tuto štolu nemusíte nechávat odležet, je skvělá ihned k jídlu, podle potřeby ji skladujte zabalenou v alobalu či potravinářské fólii.
Připravte si s námi toto dokonalé a jedinečné pečivo plné sušeného ovoce a oříšků. Příprava je velmi snadná, stačí všechny suroviny smíchat dohromady a upéct. Z těsta můžete připravit i mini štoly jako drobné cukroví, budou se vám nádherně rozplývat na jazyku.
Dobrou chuť.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře