Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vůně medu a perníkového koření se line domovem především během svátků vánočních, avšak do pečení perníčků se můžete pustit i na Velikonoce. Mohou vám posloužit jak k odměně pro koledníky, tak i jako dekorace.

Velikonoce jsou jednoznačně ve znamení pečení lahodných dobrot, tradičně připravujeme kynuté mazance, sladkého beránka, jidáše nebo křehké boží milosti. Potěšit ale také mohou nadýchané perníčky zdobené bílkovou polevou.

Jak připravit velikonoční perníčky

Jestli letos přemýšlíte, čím odměnit koledníky, upečte snadné velikonoční perníčky ve tvaru vajíčka, zajíčka, beránka či kuřátka.
Na jednu dávku těsta budete potřebovat tyto suroviny: 700 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 2 lžičky jedlé sody, 4 celá vejce, 100 g medu, 50 g tuku, 3 lžičky koření do perníku (kakao na barvu) a 4 lžíce mléka.

  1. Nejprve rozehřejte tuk, poté do vlažného tuku přidejte mléko a med.
  2. Nyní přisypejte všechny ostatní suroviny a na závěr přidejte vajíčko. Vypracujte hladké těsto a nechte 1 hodinu odpočívat.
  3. Z těsta vyválejte plát o síle asi 3 mm a vykrajujte z něj tvary podle oblíbenosti. Vykrojené perníčky ukládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Plech s perníčky vložte do trouby vyhřáté na 170 °C, pečte je po dobu 8–10 minut, podle možností vaší trouby. Prvních 5 minut neotvírejte troubu.
  5. V menší misce rozmíchejte vajíčko, přidejte do něj kávu i cukr a znovu promíchejte. Touto směsí potírejte upečené perníčky a dejte znovu do trouby pouze doschnout na 5 minut při teplotě 50–60 °C.
  6. Vychladlé perníčky ozdobte podle své fantazie pomocí bílkové polevy.

Načerpejte novou inspiraci na velikonoční pohoštění pro koledníky. Vyzkoušejte upéct perníčky, avšak naplněné povidly. Perníčky dokonale voní a jsou jemné a měkké ihned po vytažení. Videonávod vám předvede, jak jsou snadné.

0:00/ 0:00LIVE

 

Komentáře