Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jedlé věnce nejen na Velikonoce krásně ozdobí stůl a ještě si na nich skvěle pochutnáme. Většina z nich je z těsta kynutého, ale můžete zkusit upéct i věnec z listového těsta.

Na kynutý věnec připravíme těsto jako na mazance a máme hned několik možností tvarování podle naší šikovnosti. Mazancové těsto připravíme podle zásad na kynuté těsto. S vypracováním těsta nám pomůže přístroj jako je robot nebo domácí pekárna, pokud některý z nich vlastníme.  Ale i ručně jde těsto vypracovat, jen je to namáhavější.

Jak tvarovat věnec

Máte několik možností, které vám nabízíme k realizaci.

  1. Těsto rozdělíme na 5 stejných částí a vyválíme z nich „hady“. Ze tří spleteme klasický cop, stočíme do kruhu a spojíme konce. Ze dvou zbývajících spleteme „provaz“ a stočený položíme na cop. Po vykynutí potřeme vejcem nebo bílky a ozdobíme hranolky mandlí. Vznikne dvoupatrový věnec s názvem Trnová koruna, vhodný pro zkušenější.
  2. Část těsta rozválíme asi na 1 cm silně a vykrojíme mezikruží. Zbytek těsta rozdělíme na 2–3 stejné díly a upleteme z nich provaz (cop). Stočený položíme na mezikruží. Po vykynutí potřeme vejcem a ozdobíme mandlemi. Tento způsob je jednodušší než Trnová koruna.
  3. Těsto rozdělíme na 3 díly a upleteme z nich cop. Stočíme do kruhu, po vykynutí potřeme vejcem a ozdobíme mandlemi.
  4. Z těsta vyválíme bochánky, které spojíme do kruhu. Po vykynutí je potřeme vejcem a ozdobíme sekanými mandlemi.
  5. Nejjednodušší možnost je pro začátečníky. Těsto rozválíme na asi 1 cm silný plát, potřeme některou nádivkou, a stočíme do závinu. Ze závinu na plechu vytvoříme kruh. Po vykynutí vršek kruhu ozdobně nastřihneme na několika místech, potřeme vejcem a můžeme dozdobit mandlemi.
  6. Ti, kdo si hravě poradí s odpalovaným těstem, mají zde návod na hezký a chutný věnec z něj.
  7. Poslední způsob je pro ty, kteří místo kynutého těsta dávají přednost listovému. Obdélník listového těsta opticky podélně rozdělíme na třetiny. Na prostřední pruh klademe náplň, může být i slaná. Jednu krajní třetinu přehneme přes náplň. Druhou krajní třetinu nařežeme na příčné proužky, které křížem klademe přes středový pruh, čímž zároveň uzavřeme jednu stranu a závin tak ozdobíme. Stočíme do kruhu, potřeme vejcem.

Věnce z kynutého těsta pečeme při 180 °C, dopékáme při 150 °C. Listové těsto pečeme při 200–220 °C.

Střed hotových věnců můžete vyplnit kraslicemi. Ať se práce podaří!

Další tipy a triky