Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Když se řekne pečené selátko, vybavím si hostinu z pohádky, kde má sele v tlamě jablko. Málokdo z nás ale disponuje takovou troubou, aby si celé sele mohl upéct. Ale když ho rozporcujeme, můžeme ho upéct rozdělené na větší části.

Sele je dobré péct delší dobu, v řádech několika hodin, a na nižší teplotu. Díky tomu bude maso šťavnaté, křehké a bude odpadat od kosti. Rychle pečené maso by bylo tuhé a vysušené. Můžeme koupit také zauzené selátko, které budeme péct kratší dobu.

Jak upéct sele

Nejdříve musíme zjistit, kolik masa se nám do trouby vejde. Proto si zkusíme nanečisto poskládat části selete na pekáč nebo plech.

  • Naporcované sele můžeme naložit přes noc do marinády, aby bylo maso ještě šťavnatější.
  • Maso pořádně osolíme, posypeme kmínem a naskládáme na plech. Podlijeme vodou a přikryjeme poklicí nebo alobalem.
  • Pečeme pozvolna, na 130 °C zhruba 5 hodin, dokud není maso měkké a neodpadá od kosti. Poslední hodinu pečeme odkryté na 160–180 °C aby sele chytlo zlatavou barvičku a křupavou kůrčičku.
  • Během pečení přeléváme výpekem.

Když neseženete selátko, můžete upéct alespoň vepřová kolena, se kterými sklidíte také velký úspěch. Kdo by totiž odolal dozlatova vypečenému a křupavému kolínku. Náš videorecept poradí, jak na to.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky