Jak upéct vláčný velikonoční mazanec. Skvěle se povede podle osvědčených receptů
Velikonoce se rychle blíží a tak přichází chvíle připravit se na pečení tradičního velikonočního mazance. Vyberme si některý z nejoblíbenějších receptů a určitě nebudeme zklamaní. A jak ve zkratce postupovat při pečení mazance?
Mazanec tradičně připravujeme z kynutého těsta, podobného jako je těsto na vánočku. Je tučnější a výborně chutná. Na rozdíl od vánočky, formování tvaru mazance je snadnější, žádné pletení není potřeba. A pokud máme rádi tvarohové vláčné těsto, i z něho můžeme mazanec upéct.
Postup při pečení mazance
Pečení mazance není náročné, dokonce si můžeme práci ještě usnadnit pomocí domácí pekárny ve které připravíme těsto, nebo dokonce mazanec i upečeme, jen se v tom případě vzdáme typického tvaru. Přesto se stejně jako u jakéhokoli kynutého těsta hodí držet osvědčených postupů:
- Připravíme kvásek z droždí, mléka ohřátého na příjemnou teplotu (nesmí být horké), mouky a cukru. Vše promícháme a necháme kvásek takzvaně vzejít.
- Než nám kvásek vzejde, připravíme do mísy všechny suché ingredience: mouku, cukr, sůl, vanilkový cukr, citronovou kůru a vařečkou je promícháme.
- Do mísy přidáme i další suroviny - ty mokré: rozinky namočené v rumu, vejce, žloutky, změklé nebo rozpuštěné máslo, zbytek mléka a hotový kvásek.
- Ze všech surovin vypracujeme měkké nelepivé těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme přibližně hodinu kynout na teplém místě.
- Po vykynutí vytvarujeme bochánek, který umístíme na plech s pečicím papírem a necháme ještě alespoň půl hodiny kynout.
- Těsně před pečením potřeme rozšlehaným bílkem, uprostřed nastřihneme typický křížek a posypeme plátky mandlí.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě. Těsně po upečení můžeme ještě mazanec potřít máslem.
Neváhejte a pusťte se do přípravy této voňavé pochoutky. Jak na vláčný velikonoční mazanec Vám poradí i následující video:
Komentáře