Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mazanec je sladké pečivo z kynutého těsta plného másla, cukru, rozinek a citrónové kůry, které se tradičně podává o Velikonocích ke snídani. Těsto však nemusí být jen kynuté - i jiná těsta jsou velmi chutná.

Mazanec, kterým se můžeme chlubit, je jemný, nadýchaný, voňavý a vláčný. Docílíme toho pomocí kvalitních surovin, dobře vypracovaným a nakynutým těstem, ale také přísadami, které zajistí vláčnost moučníku. Poradíme vám, které to jsou.

Jak upéct vláčný mazanec

Zapamatujme si pár důležitých pravidel:

  • Pracujeme s ověřeným receptem a nikdy nesmíme práci uspěchat.
  • Těsto na mazanec musí být dokonale vypracované bez žmolků a trhanců.
  • Necháme ho kynout tak dlouho, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  • Po vytvarování bochánku necháme mazancové těsto na plechu odpočívat.
  • Upečený mazanec nekrájíme, dokud nevystydne na mřížce.

Co přidat do mazance, aby byl vláčný

Nikdo nemá rád suché těsto - proto ho můžeme vylepšit a zdokonalit:

Vláčnost podpoříme také přidáním jogurtu, kysané smetany nebo kefíru do těsta.

Zkuste si podle našeho videa připravit vláčný kynutý mazanec, který se zaručeně povede:

0:00/ 3:09LIVE

Komentáře

Další tipy a triky