Jak upéct vláčný, voňavý a chutný mazanec? Přípravu nesmíte uspěchat

Mazanec je sladké pečivo z kynutého těsta plného másla, cukru, rozinek a citrónové kůry, které se tradičně podává o Velikonocích ke snídani. Těsto však nemusí být jen kynuté - i jiná těsta jsou velmi chutná.
Mazanec, kterým se můžeme chlubit, je jemný, nadýchaný, voňavý a vláčný. Docílíme toho pomocí kvalitních surovin, dobře vypracovaným a nakynutým těstem, ale také přísadami, které zajistí vláčnost moučníku. Poradíme vám, které to jsou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct vláčný mazanec
Zapamatujme si pár důležitých pravidel:
- Pracujeme s ověřeným receptem a nikdy nesmíme práci uspěchat.
- Těsto na mazanec musí být dokonale vypracované bez žmolků a trhanců.
- Necháme ho kynout tak dlouho, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Po vytvarování bochánku necháme mazancové těsto na plechu odpočívat.
- Upečený mazanec nekrájíme, dokud nevystydne na mřížce.
Co přidat do mazance, aby byl vláčný
Nikdo nemá rád suché těsto - proto ho můžeme vylepšit a zdokonalit:
- Tvarohový mazanec je velice chutný a zvládnou ho i začátečníci v kuchyni.
- Šlehačkový mazanec z kynutého i nekynutého těsta je jemný a skvěle chutná.
- Cuketový mazanec je vláčný díky strouhané cuketě - nevadí, že je to zelenina.
- Jablkový mazanec má svěží ovocnou chuť a šťavnatou, vláčnou konzistenci.
Vláčnost podpoříme také přidáním jogurtu, kysané smetany nebo kefíru do těsta.
Zkuste si podle našeho videa připravit vláčný kynutý mazanec, který se zaručeně povede:
Komentáře