Jak uplést jidáše? Poradíme jednoduchý postup na tradiční uzlík, ptáčka i hada
Velikonoce jsou doslova propletené tradicemi a zvyky, stejně jako z kynutého těsta tvarované jidáše patřící k tradičnímu velikonočnímu pečivu. Pečou se k snídani na Zelený čtvrtek a věřte, že provoní celou domácnost.
Sladké kynuté jidáše jsou nejen velmi chutné, ale také ozdobí váš velikonoční stůl svým netradičním tvarem malých uzlíků. Symbolizují tak provaz, na kterém se podle biblických událostí oběsil Jidáš - zrádný Ježíšův učedník. Protože jsou však Velikonoce také oslavou jara a nového života, často mají jidáše tvar pletenců, ptáčků, šneků, zajíčků či hadů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uplést jidáše
Těsto nejdříve necháme dobře nakynout a poté se můžeme pustit do pletení a tvarování jidášů, které je velmi jednoduché - a fantazii se meze nekladou. Jak na to?
- Vyknuté těsto na vále rozdělte na menší kousky, které zakulaťte na bochánky.
- Z každého bochánku vyválejte tenké válečky asi 20 cm dlouhé.
- Základní tvar uzlíku uděláte jednoduše tak, že z válečku vytvoříte smyčku (jako při zavazování tkaniček) a jeden konec válečku protáhnete smyčkou. Poté jen zarovnáte prsty, aby uzlík hezky držel při sobě.
- Z uzlíků snadno vytvoříte také ptáčky - a to tak, že na hotovém uzlu zploštíte jeden konec válečku, který můžete ještě nastříhat nůžkami jako ocásek a na opačném kratším konci vytvarujete hlavičku a zobáček.
- Hada vytvoříte vytvarováním válečku do písmene S.
Doporučení: Upletené tvary nechte ještě chvíli kynout na plechu, poté je potřete rozšlehaným vejcem a upečte dozlatova. Po upečení doporučujeme jidáše potřít rozehřátým medem, který jim dodá sladkost, vůni a lesk.
Velikonoční jidáše si můžete upéct podle našeho videonávodu, kde názorně uvidíte nejen přípravu těsta, ale také jejich tvarování. Veselé Velikonoce a vydařené pečení.
Komentáře