Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lilek nebo baklažán: Máme pro vás vydatnou dávku inspirace, jak tuto chutnou zeleninu zpracovat v kuchyni
Zdroj: Eric Michelat "Pixabay"

Lilek především miluje teplo. Tato rostlina ze Středomoří je oblíbená nejen u vegetariánů, ale také u všech, kdo si rádi pochutnají na různé zelenině. Lilek vyniká především svou typicky tmavě fialovou barvou, ale můžete se setkat i s odrůdami žíhanými či žlutými.

I když má lilek nápadný zevnějšek, jeho chuť je spíše nevýrazná. Rostlina je menšího vzrůstu, velikostí se podobá paprice, vyžaduje slunečné stanoviště a dostatek vláhy. Zajímavostí u lilku je jeho pěnová struktura, díky které na sebe velmi dobře váže tekutiny a přijímá chutě. Tento druh zeleniny je ceněný především pro větší množství vitamínu B, železa a draslíkuLilek se připravuje i se slupkou a právě v ní jsou obsaženy všechny prospěšné živiny - nebojte se ho proto konzumovat v celé jeho kráse.

Máme pro vás několik tipů:

  • Před tepelným zpracováním lilek vždy řádně umyjte pod tekoucí vodou.
  • Dužina rychle mění na povrchu barvu, proto lilek krájejte těsně před použitím, případně ho stačí zakápnout citronovou šťávou
  • Plátky mírně osolte, vyvarujete se případnému zhořknutí lilku. Sůl můžete nechat přibližně půl hodiny působit a poté ji vysušte kuchyňskou utěrkou.
  • Lilek je téměř bez chuti, nebojte se proto k jeho přípravě vybrat něco výrazného na dochucení, např. česnek, cibuli nebo také chilli, oblíbený zázvor a kari. 

Tepelná úprava lilku

Lilek je vždy nutné tepelně zpracovat, protože v syrovém stavu není poživatelný. Tuto zeleninu máte možnost upravit buď smažením, dušením či zapékáním v troubě. Skvěle chutná v nákypech, v dušených pokrmech a nebo si jej naložte do olejové marinády, po ugrilování vám vznikne dokonalá příloha k masu.

Oblíbené recepty z lilku

Možná už nějaké "své" oblíbené recepty z lilku máte ve svém receptáři, ale poradíme vám některé další, které by vás mohly zaujmout.

  • Mezi tradiční chutné recepty patří jednoznačně řecká musaka, plátky lilku v ní doplňuje mleté maso a brambory, na závěr vše přelijete jemným bešamelem a zapečete v troubě.
  • Dále si můžete připravit francouzské ratatouille, které je specifické tím, že se každý druh zeleniny opéká zvlášť a po jejich smíchání vznikne dokonalá souhra báječných chutí.
  • Další jedinečnou dobrotou pro mlsné jazýčky je lahůdková pomazánka z pečeného lilku.
                                                                                                                                                                           

Lilek je sice často opomíjenou zeleninou, přesto z něj můžeme vykouzlit dokonalý pokrm pro celou rodinu. Pokud stále váháte, co zítra uvařit, můžete to zkusit zrovna s ním. Stačí k němu přidat několik základních surovin a můžete si uvařit bleskový oběd třeba podle následujícího videa.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky