Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak upražit ořechy? Prozradíme vám tři různé způsoby

Ořechy konzumujeme syrové, namočené nebo upražené - nejen že se podstatně zvýrazní ořechová chuť a aroma, ale po namočení se ořechy stanou stravitelnější a po následném osušení na pánvi chutnají jako čerstvé.

Některé ořechy se musí upražit, aby se rozvinula jejich chuť - například lískové ořechy, kešu nebo arašídy. Pokud dáváme přednost podomácku upraženým oříškům, můžeme si je připravit sami, pokud budeme postupovat podle pravidel.

Jak pražit ořechy

Pražíme je suché nebo předem namočené ve vodě, aby byly měkčí:

  1. Pražení na pánvi - ořechy vložíme na zahřátou pánev a pražíme je 10–20 minut při mírné teplotě, dokud nezískají potřebnou barvu. Některé oříšky musíme po upražení promnout v utěrce, abychom je zbavili tenkých slupek.
  2. Pražení v troubě - ořechy rozložíme na suchý plech, kde je pražíme 15–30 minut (podle velikosti ořechů) při teplotě 160 °C. Obsah plechu obracečkou promícháváme, aby se oříšky nepřipálily - někdy stačí jen jejich rozvonění. 
  3. Pražení v bubnu využijí lidé, kteří ho vlastní (na pražení kávy, popcornu). Buben se zavěsí nad otevřený oheň a po nasypání ořechů se s ním otáčí jako s rožněm. Po skončení pražení se ořechy musí zbavit slupky pomocí utěrky.

Milujete pražené oříšky nasladko? Zkuste si podle našeho videa upražit ořechy v karamelu - použít můžete všechny druhy:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky