Jak upražit ořechy? Prozradíme vám tři různé způsoby
Ořechy konzumujeme syrové, namočené nebo upražené - nejen že se podstatně zvýrazní ořechová chuť a aroma, ale po namočení se ořechy stanou stravitelnější a po následném osušení na pánvi chutnají jako čerstvé.
Některé ořechy se musí upražit, aby se rozvinula jejich chuť - například lískové ořechy, kešu nebo arašídy. Pokud dáváme přednost podomácku upraženým oříškům, můžeme si je připravit sami, pokud budeme postupovat podle pravidel.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak pražit ořechy
Pražíme je suché nebo předem namočené ve vodě, aby byly měkčí:
- Pražení na pánvi - ořechy vložíme na zahřátou pánev a pražíme je 10–20 minut při mírné teplotě, dokud nezískají potřebnou barvu. Některé oříšky musíme po upražení promnout v utěrce, abychom je zbavili tenkých slupek.
- Pražení v troubě - ořechy rozložíme na suchý plech, kde je pražíme 15–30 minut (podle velikosti ořechů) při teplotě 160 °C. Obsah plechu obracečkou promícháváme, aby se oříšky nepřipálily - někdy stačí jen jejich rozvonění.
- Pražení v bubnu využijí lidé, kteří ho vlastní (na pražení kávy, popcornu). Buben se zavěsí nad otevřený oheň a po nasypání ořechů se s ním otáčí jako s rožněm. Po skončení pražení se ořechy musí zbavit slupky pomocí utěrky.
Milujete pražené oříšky nasladko? Zkuste si podle našeho videa upražit ořechy v karamelu - použít můžete všechny druhy:
Komentáře