Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Zdroj: Unsplash

Česnek nesmí chybět v naší kuchyni. Pokrmům dá skvělou chuť a snadno se skladuje v suchém a vzdušném prostředí. Stroužky můžeme také mrazit nebo naložit do soli či oleje. Vyzkoušejme jednoduché způsoby uchování česneku.

Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o jejich trvanlivost, raději stroužky oloupeme a jednoduše zamrazíme - odebíráme pak podle potřeby. 

Naložený česnek v oleji

Oloupané, omyté a osušené stroužky česneku uchováme ve slunečnicovém nebo olivovém oleji ve vypařených skleničkách, podobně jako když nakládáme sušená rajčata. S česnekem můžeme naložit i oblíbené koření a bylinky. Naložený česnek uložíme v chladnu a temnu, používáme ho k dochucování pokrmů (včetně oleje). Podobně postupujeme při nakládání česneku do octa

Naložený česnek v soli

Další často používanou variantou uchování česneku je nakládání do soli. Nakládat do soli můžeme buď rozmačkaný česnek, celé stroužky nebo dokonce rozmixované květní stvoly. O nakládání do soli pojednává náš další článek.

Sušený česnek

Česnek můžeme usušit - nakrájíme ho na tenké plátky, které usušíme v domácí elektrické sušičce. Skladujeme je v dobře uzavřených skleničkách, aby česnek nenabíral vlhkost. Můžeme ho po usušení ještě rozmixovat, vznikne česnekový prášek, který je výborným dochucovadlem.

O tom, jak skladovat čerstvý česnek (v palicích), pojednává náš další článek.

 

 

 

Komentáře

Můj tatínek je vášniví zahrádkář a pěstuje rajčata, okurky, cibuli, papriky, bylinky a také česnek, který mi vždy doveze, abych si ho někam pověsila a usušila. Nechala jsem si postavit pergolu u domu od www.jis.cz/ a tam si vždy pověsím svazky různých bylinek a palic česneku a tam krásně proschnou,

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli