Česnek nesmí chybět v naší kuchyni. Pokrmům dá skvělou chuť a snadno se skladuje v suchém a vzdušném prostředí. Stroužky můžeme také mrazit nebo naložit do soli či oleje. Vyzkoušejme jednoduché způsoby uchování česneku.
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o jejich trvanlivost, raději stroužky oloupeme a jednoduše zamrazíme - odebíráme pak podle potřeby.
Oloupané, omyté a osušené stroužky česneku uchováme ve slunečnicovém nebo olivovém oleji ve vypařených skleničkách, podobně jako když nakládáme sušená rajčata. S česnekem můžeme naložit i oblíbené koření a bylinky. Naložený česnek uložíme v chladnu a temnu, používáme ho k dochucování pokrmů (včetně oleje). Podobně postupujeme při nakládání česneku do octa.
Další často používanou variantou uchování česneku je nakládání do soli. Nakládat do soli můžeme buď rozmačkaný česnek, celé stroužky nebo dokonce rozmixované květní stvoly. O nakládání do soli pojednává náš další článek.
Česnek můžeme usušit- nakrájíme ho na tenké plátky, které usušíme v domácí elektrické sušičce. Skladujeme je v dobře uzavřených skleničkách, aby česnek nenabíral vlhkost. Můžeme ho po usušení ještě rozmixovat, vznikne česnekový prášek, který je výborným dochucovadlem.
Můj tatínek je vášniví zahrádkář a pěstuje rajčata, okurky, cibuli, papriky, bylinky a také česnek, který mi vždy doveze, abych si ho někam pověsila a usušila. Nechala jsem si postavit pergolu u domu od www.jis.cz/ a tam si vždy pověsím svazky různých bylinek a palic česneku a tam krásně proschnou,
Komentáře
13. 8. 2022 14:34