Jak uskladnit petrželovou nať. Uchovejte si zásoby petrželky na dochucování pokrmů
Petrželová nať má nezaměnitelnou vůni i chuť a skvěle se hodí na dochucování různých pokrmů, zejména polévek, omáček, masa a brambor. Poradíme vám několik způsobů, jak si tuto bylinku snadno uchovat na zbytek roku.
- sušit,
- mrazit,
- udělat z ní petrželové pesto,
- nakládat ji do soli.
Jak na to, poradí náš článek. Vyzkoušejte to s námi.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak sušit petrželovou nať
- Petrželku sušte, stejně jako ostatní bylinky, na velmi mírnou teplotu - přibližně na 35 °C.
- Bylinky vždy rozložte do slabé vrstvy tak, aby se zbytečně nepřekrývaly.
- Použít můžete sušení v troubě na plechu, ale výhodnější a šetrnější je sušení v sušičce.
- Pro sušení petrželky se více hodí hladkolistá varianta této bylinky, protože na rozdíl od kudrnky neztrácí sušením aroma.
- Správné usušení poznáte podle toho, že se při stisknutí bylinka lehce láme.
- Usušenou petrželku hned dobře uzavřete do suchých a čistých nádob.
- Podle potřeby ji používejte do připravovaných pokrmů.
Jak zamrazit petrželovou nať
- Nejjednodušší způsob uskladnění bylinek v dnešní době je zamrazení.
- Sklizené bylinky omyjte, nechte okapat a nadrobno nakrájejte.
- Pak petrželku uložte do krabičky či sáčku, poté uložte do mrazničky. Můžete rovnou vytvářet i bylinkové směsi.
- A pokud nechcete mít bylinky zmrzlé do velké "hroudy", pak nejprve zamrazte jednotlivé porce bylinek v tvořítkách na led, ve kterých upěchovanou bylinku zalijete vodou. Kostky po zmrznutí přesypte do krabičky či sáčku a opět vraťte do mrazničky.
- Tip: Krájení petržele vám usnadní elektrický sekáček.
Jak připravit petrželové pesto
Z petržele můžete umíchat, obdobně jako z bazalky či medvědího česneku, oblíbené pesto. Petrželovou nať nadrobno nakrájejte nebo umixujte, promíchejte s česnekem a olivovým olejem, případně s oříšky či parmezánem.
Vzniklou směs ukládejte do malých skleniček a zakápněte ještě olivovým olejem.
Pesto skladujte v chladu v lednici a po otevření brzy spotřebujte.
Tip 1: Když trochu odeberete, vždy směs znovu zakápněte olejem.
Tip 2: Pesto s parmezánem má kratší trvanlivost, proto pokud si ho přejete uchovat déle, sýr vynechejte.
Jak naložit petržel do soli
A jak si užívat petrželku čerstvou a do jakých receptů ji použít? Připravte si např. skvělé pečené batáty s ricottou a petrželkou podle následujícího video-receptu:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit libečkové pesto. Oblíbená zahradní rostlina výborně ochutí polévky, guláše i karbanátky
Jak mrazit zelené natě. Při správném uložení je budeme mít stále po ruce a připravené k použití. Chutnat budou skoro jako čerstvé
Jak správně sbírat a sušit kuchyňské bylinky. Jejich využití je všestranné
Komentáře