Jak uskladnit jádra vlašských ořechů metodou "nasucho"? Šup s nimi do sklenic nebo je naložte do medu
Ať už máte domácí vlašské ořechy nebo ty kupované, jistě se zamýšlíte, jak je co nejrychleji zpracovat a zbytek uchovat na pozdější využití. Zavařené ve sklenici vám vydrží i několik let. Naopak naložením do medu vznikne chutný dezert.
Vlašské ořechy jsou nejznámějšími a také nejrozšířenějšími oříšky vůbec, a to především díky své nasládlé chuti a výjimečnému aroma, kterým pozvednou kdejaký pokrm. Ve skořápce však zabírají doma spoustu místa, proto je nejsnazší je vylouskat a jádra buď hned zpracovat nebo uložit na průběžnou spotřebu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak ořechy uskladnit zavařováním
Máme pro vás osvědčený a jednoduchý tip, jak jádra vlašských ořechů uskladnit a prodloužit jim tak životnost i na několik let.
- Sbíráme až spadané ořechy.
- Vyloupaná jádra vlašských ořechů necháme vysušit a poté plníme do vymytých, čistých a suchých zavařovacích sklenic, přibližně 1 cm pod okraj.
- Protřepeme, abychom jich do sklenice dostali co nejvíce a uzavřeme je víčkem.
- Poté sterilujeme v troubě na 80 °C přibližně 15 minut.
- Je možné také zavařovat v mikrovlnné troubě a to tak, že do ní umístíme otevřenou sklenici s ořechy a zapneme na nejnižší stupeň cca 3 minuty. Zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru, necháme tak "zatáhnout" víčko.
- Sklenice uložíme na chladné a tmavé místo.
Jak skladovat ořechy ve sklenici
Pokud vám zbylo pár ořechů a víte, že je spotřebujete v nejbližší době, můžete ořechy nasypat do papírového sáčku. Ten uzavřete do čisté zavařovací sklenice nebo uzavíratelné dózy, a umístíte na suché, chladné a temné místo. Takto vám ořechy vydrží i několik týdnů.
Uchování jader v medu
Nejen, že ořechy takto uskladníte, ale vyrobíte si z nich opravdovou pochoutku.
- Vyloupané ořechy vložíme do čistých uzavíratelných sklenic a zalijeme je medem tak, aby byly úplně ponořené.
- Sklenici uzavřeme.
- Med je přírodní konzervant a ořechy tak opravdu vydrží i několik měsíců.
Abyste byli připraveni na listopad, vyzkoušejte náš recept na svatomartinské rohlíčky, kde dominují právě vlašské ořechy.
Komentáře