Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 receptů na ty nejlepší koblihy. Jak je správně vykrajovat, plnit a smažit
Zdroj: Top recepty

Koblihy si tradičně spojujeme s obdobím masopustu. To trvá od Tří králů do úterý před Popeleční středou. Vrcholí v závěru, který se podle lidových zvyků vyznačuje hodováním a bujarým veselím. Právě sem patří i koblihy. A jak je připravit?

Oblíbené recepty z našeho receptáře

Koblihy připravujeme z jemného kynutého těsta a smažíme je na tuku. Při jejich smažení, stejně jako u Božích milostí - dalšího tradičního pečiva, se rozhodně s tukem nešetří. V našem receptáři jsou osvědčené a zkušenostmi prověřené recepty, podle kterých snadno usmažíme tyto chutné dobroty.

1. místo

Spolehlivý recept na smažené koblihy z kynutého těsta, které se plní meruňkovým džemem. V receptu je uveden podrobný a srozumitelný návod, podle kterého zvládnou výborné koblihy i méně zkušení. Autorka receptu nám poradí, co se jí nejvíce osvědčilo na vykrajování koblih a jak vtipně využít odkrojené okraje z těsta.

2. místo

Asi každý zná klasické marmeládové koblížky. Co ale tentokrát vyzkoušet dozlatova smažené bochánky s vanilkovým krémem? Do kynutého těsta budeme potřebovat majonézu. Během kynutí těsta si připravíme krém. Koblihy, které usmažíme dozlatova, v polovině nakrojíme a naplníme vychlazeným krémem.

3. místo

Jednoduché a levné koblihy můžeme zadělat v domácí pekárně na program Těsto nebo klasicky podle návodu v receptu. Před smažením do koblih uděláme důlek, který po usmažení plníme marmeládou a koblihy pocukrujeme. Je to rychlejší a méně pracnější, navíc máme jistotu, že marmeláda nevyteče do oleje.

4. místo

Další koblihy z našeho výběru připravujeme z těsta, do kterého patří i jogurt. Po vykynutí z rozváleného těsta vykrajujeme kolečka, která rovnáme na plech vyložený pečícím papírem. Po krátkém dokynutí je upečeme v troubě. Ještě horké koblihy potíráme rozpuštěným máslem a obalujeme v cukru.

5. místo

Šlehačkové koblihy, to je další dobrota. Bochánky z dobře vypracovaného kynutého těsta, do kterého jsme přidali smetanu ke šlehání, naplníme povidly, necháme ještě chvíli dokynout a poté smažíme v dostatečném množství oleje z obou stran. Stejně jako ostatní koblihy je na závěr obalíme moučkovým cukrem, ke kterému je přimíchaný vanilkový cukr.

6. místo

Tyto koblihy mají v názvu "rychlé a jednoduché", autorka nám na nich totiž  předvede, jak nám pomůže domácí pekárna s přípravou těsta a fritovací hrnec se smažením. Pokud tyto pomocníky ale nemáme, zvládneme to i bez nich. Po nadýchaných koblížcích se doma jen zapráší.

7. místo

Koblížky z tvarohu, poslední z našeho výběru, jsou zástupcem "rychlokoblížků" - do těsta tentokrát nedáme kvásek, ale kypřící prášek do pečiva. Po tomto receptu sáhneme, když chceme něco dobrého připravit k snídani. Koblížky budou hotové během chvilky a nejlepší jsou hned po upečení, stejně jako všechny ostatní.

Jak se smaží ty nejlepší koblihy 

Jaký je nejlepší tuk na smažení koblih, jak ho správně rozpálit a jak koblihy smažit, aby byly propečené přesně akorát a měly typický světlý proužek - na všechny otázky ohledně smažení nám odpoví následující článek. Najdeme v něm i užitečnou radu, jak se vyhnout vytékání marmelády při smažení koblížků nebo jak upéct koblihy ve zdravější verzi.
Masopustní oslavy jsou časem užívání si dobrého jídla a pití. K tomu nepatří jenom koblihy. Můžeme vyzkoušet a ochutnat i další jídla podle masopustních receptů z našeho receptáře. Po masopustu následuje podle církevního kalendáře období postní, které trvá od Popeleční středy až do Velikonoc.

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Další tipy a triky