Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uspořádat potraviny v lednici co nejlépe, aby vydržely déle čerstvé
Zdroj: Pixabay, difisher

Také občas přemýšlíte, jestli jsou potraviny v lednici uložené správně, nebo jestli by určitým věcem nebylo lépe na jiném místě? Pomůžeme vám tuto otázku rozluštit a poradíme, kde je kterým potravinám nejlépe.

Každá potravina má jiné nároky na skladování a každé vyhovuje jiná teplota, při které vydrží déle čerstvá v požadované kvalitě. Lednice nám trvanlivost potravin prodlouží daleko lépe, pokud víme, jak její obsah uspořádat.

Jak uspořádat lednici

Snad už všechny lednice mají takzvané nulové nebo fresh zóny, které se rozhodně vyplatí používat.

  • Vejce se často a chybně uskladňují ve dveřích lednice, což jim ale vůbec nesvědčí. Vejce vyžadují stabilní teplotu. Neustálé změny teploty mají za následek jejich nižší trvanlivost.
  • Ovoce a zeleninu skladujeme v šuplících k tomu určených. 
  • Maso uložíme do takzvané fresh zóny nebo na spodní polici lednice, pokud nulovou zónu nemá.
  • Jogurty, sýry a pomazánky by měly být v úrovni očí, abychom o nich měli přehled a stihli je spotřebovat. Do stejné police patří také mléko.
  • Vařené jídlo a moučníky patří na horní polici. Tam dozadu také umístíme již zmíněná vejce.
  • Do dveří lednice patří nápoje, alkohol, dresing, kečup a atd.
  • Teplota v lednici by se měla pohybovat okolo 5 ºC a potraviny v ní by měly být umístěny rovnoměrně, aby okolo mohl proudit chladný vzduch.

Dobře vychlazený nápoj nás v letních vedrech příjemně osvěží a zažene žízeň. Pojďte si s námi jeden takový připravit podle našeho videoreceptu.

 

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli