Jak usušit jablka na zimu? Skvěle vám poslouží nejen sušička, ale i trouba či síta
Přebytek jablek lze zpracovat na mnoho způsobů. Využití najdou v podobě zavařených kompotů a polotovarů do náplní, ale také uskladněná ve sklepě. Sušená jablka se však těší velké oblibě i z důvodu úspory místa ve spíži.
Sušení jablek je snadnější, než se může zdát. Důležité je vybrat zdravé a pevné plody, které zbavíte stopek a bubáků, nakrájíte na stejně široké (a přitom tenké) plátky a rozmístíte tak, aby mohly dobře schnout. Možnosti jejich sušení je více.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak usušit jablka na zimu
Připravená a nakrájená jablka můžete sušit hned několik způsoby, podívejte se:
- V elektrické sušičce ovoce docílíte dobře usušených jablek téměř bez práce. Stačí je do ní naskládat a zapnout na příslušný program, většinou jsou během 7–9 hodin sušení při teplotě 60–70 °C zcela usušená.
- V troubě sušte jablka na 50–60 °C. Po jejich zavadnutí teplotu zvyšte na 70 °C a následně po 2 hodinách je pak obraťte a dosušte při teplotě 60 °C dalších přibližně asi 5–6 hodin. Dbejte na to, aby byly plátky jablek správně usušené.
- Na sítech se jablka suší efektivně, pokud je venku hezké počasí. Nesušte je na přímém slunci, ale ve stínu. Záclonou s jemnými oky můžete jablka přikrýt proti náletům nežádoucího hmyzu. Na noc je však schovejte, aby jablka opět nezvlhla.
- Tip 1: Po nakrájení jablek namočte každý plátek do vody s citrónovou šťávou (či kyselinou). Díky tomu nezhnědnou a zachovají si pěkně světlou barvu.
- Tip 2: Správným skladováním prodloužíte sušenému ovoci trvanlivost, pak vám bez problému vydrží až do další sezóny, pokud ho nestihnete dříve spotřebovat.
Jablka můžete také usušit zcela jiným způsobem. Stačí je očištěná a oloupaná rozmixovat na pyré, to rozetřít na pečicí papír a usušit ho. Je vám to povědomé? Ano, jedná se o nejen dětmi milované ovocné kůže. Jablka se v nich dají kombinovat s dalším ovocem.
Podělte se s námi v komentářích o tipy, jak sušíte jablka vy, těšíme se.
Komentáře