Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Boloňská omáčka je hustá směs z mletého masa, původem z Itálie, dokonale ochucená rajčaty, česnekem a především bylinkami, jako je bazalka či oregano. Omáčku podáváme s širokými nudlemi či špagetami.

Boloňská omáčka je velmi snadná, uvařená pouze z několika základních surovin, a i přes její jednoduchost je celosvětově velmi oblíbená. Omáčka je bohatě ochucená bylinkami, česnekem a často se do ní přidává i červené víno či smetana.

Jak uvařit boloňskou omáčku

Boloňská omáčka alias ragú alla bolognese, je velmi rychle připravená a okouzlí vaše chuťové buňky.

Budete potřebovat tyto suroviny

  1. Cibuli a česnek nejprve očistíte. Stejně tak mrkev i řapíkatý celer omyjete a mrkev oškrábete.
  2. Nyní na kostičky nakrájejte mrkev, cibuli, řapíkatý celer a slaninu. Česnek nakrájejte na tenké plátky.
  3. Slaninu osmahněte na trošce oleje, přidejte cibuli, kterou necháte zesklovatět. Nyní přidejte česnek, řapík, mrkev a vše dohromady orestujte.
  4. K orestované směsi přidejte mleté maso, osolte, opepřete podle chuti a občas promíchejte, aby se mleté maso oddělovalo od sebe.
  5. Dále přilijte vínorajčatový protlak a po orestování přidejte i krájená rajčata.
  6. Pokud je třeba, tak přilijte vývar, ale pouze tolik, aby se maso se zeleninou dusilo. Podle chuti osolte, opepřete a duste pod pokličkou na mírném plamenu do změknutí.
  7. Ke konci přípravy omáčku dochuťte bazalkou i oreganem. Hotovou omáčku servírujte se špagetami či širšími nudlemi a posypte parmezánem.

Jak připravit skvělou boloňskou omáčku krok za krokem, s tím vám poradí úvodní videorecept. S boloňskou omáčkou můžete připravit také snadné zapečené lasagne

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky