Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tři způsoby vaření bulguru: Je skvělý v salátech i jako příloha

Bulgur pochází z Orientu. Jde o lámaná pšeničná zrna různých velikostí, která jsou na rozdíl od obilného šrotu již pařená nebo předvařená. (Slovo bulgur pochází z tureckého bulghur nebo z arabského bourghoul a v překladu znamená krupice.) Je podobný kuskusu, ale jeho zrnka jsou větší než kuskus. Pšeničná zrna určená k výrobě bulguru se nejprve namočí, pak uvaří, usuší a teprve potom se nahrubo nadrtí.

Proč zařadit bulgur do jídelníčku?

Bulgur je doporučeno zařadit do svého jídelníčku z mnoha důvodů:

  • je chutný (výrazně voní po obilí a má příjemnou oříškovu příchuť)

  • je vysoce výživný a lehce stravitelný

  • má nižší kalorickou hodnotu (než například quinoa)

  • obsahuje mnohem více prospěšných látek oproti běžně zpracované pšenici (vitamín A, hořčík, fosfor a železo)

  • má mnohem více vlákniny a bílkovin než bílá rýže (díky vysokému podílu vlákniny podporuje bulgur v těle pocit plnosti, hodí se i do jídelníčku při redukci hmotnosti, zlepšuje trávení i celkový metabolismus, pomáhá udržet pod kontrolou hladinu krevního cukru)

  • má minimální množství tuku

  • je vhodný pro dospělé i pro děti, pouze lidé s alergií na lepek by měli dát na pšeničný bulgur pozor

  • a hlavně je nenáročný na přípravu. Obvykle je v obchodech k dostání nejen bulgur pšeničný, špaldový, pohankový nebo ječmenný, prodává se i podle velikosti nadrcených kousků - jemný nebo hrubý. A právě podle typu (velikosti kousků) se liší i čas jeho přípravy s tím, že platí: čím hrubší bulgur, tím déle je nutné jej vařit. Řiďte se údaji na výrobku a vyzkoušejte si, který druh přípravy vám vyhovuje a chutná nejvíce.

Recepty na přípravu bulguru

Na jeden díl bulguru se většinou používají 2,5-3 díly vody a využít je možno jeden ze tří způsoby přípravy:

  1. Nejrychlejší způsob je vařený bulgur. Je nejen nejrychlejší, ale také také nejvhodnější, pokud ho připravujeme pro malé děti. Odměřený bulgur vaříme asi 12-15 minut v horké vodě a pokud chceme proces ještě více urychlit, před vařením bulgur osmahneme, to pak příprava trvá jen asi 8-10 minut. (Bulgur můžete také povařit jen 5 minut a dále nechat dojít pod pokličkou, v teple.)

  2. Trochu pomalejší je další způsob - bulgur zalitý horkou vodou nebo vývarem. Hrnec se zalitým bulgurem zakryjeme poklicí a omotáme utěrkou, abychom obsah udrželi co nejdéle v teple. Obvykle lze bulgur konzumovat už za 20-30 minut.

  3. Nejpomalejší, ale nejšetrnější k živinám je příprava bulguru bez tepelné úpravy, nabobtnáním. Jeden díl bulguru zalijeme 3 díly studené vody a takto necháme alespoň hodinu bobtnat, dokud není dostatečně měkký. (Do vody můžete přidat bylinky nebo koření.) Jedná se o nejšetrnější způsob přípravy, při kterém zůstanou v bulguru veškeré vitamíny a minerály. Bulgur je křehký, jakoby křupavý. Někomu by mohla vadit maličko moučná příchuť, která ale zmizí několikerým propláchnutím nabobtnaného bulguru v čisté vodě.


Kam všude bulgur použít?

Opět, jako u kuskusu, je možností nepřeberně. Bulgur použijeme:

Komentáře

Další tipy a triky