Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Podzimní a zimní měsíce bývají mimo jiné ve znamení zelí a zelných dobrot. Jednou z mnoha možností je zelí jako příloha k masu a knedlíkům. Uvařit červené zelí jako to dělávaly naše šikovné babičky, to je velká výzva.

Dušené červené zelí je dodnes považováno za svátečnější přílohu než obligátní bílé. Dochucuje se také výrazněji. Receptů je mnoho, ale základní přípravou to začíná. Babičky zelí nakrájely a pak hlavně spařily ve vroucí vodě, aby odstranily čpavé látky a urychlily samotnou přípravu. 

Jak uvařit červené zelí

Provedeme vás postupem podle rad babiček. Není to nic složitého, děláte jen o jeden smysluplný krok víc.

  • Nudličky zelí vhoďte do hrnce, podlijte dostatečným množstvím vroucí osolené vody, ochuťte kmínem.
  • Nezakrývejte poklicí, aby mohly čpící látky vyprchat, a vařte. Po částečném změknutí zelí sceďte, vývar zachyťte. Nevařte úplně doměkka, protože se zelí bude ještě dusit na tuku a bylo by pak rozbředlé.
  • A vysvětlení? Babičky nedávaly syrové zelí rovnou na tuk, protože by tuk čpící látky pohltil a nepříznivě tím ovlivnil chuť pokrmu.  
  • Pak zelí sceďte a nechte okapat. Vodu ze zelí uchovejte k případnému podlévání.
  • Na tuku (sádlo, slanina, olej) usmažte nadrobno nakrájenou cibuli dorůžova, přidejte okapané zelí, podlijte červeným vínem (vodou ze zelí, čistou vodou) a chvíli poduste.
  • Zahustěte nastrouhaným bramborem, moukou nebo jíškou a pořádně provařte
  • Během varu ochuťte octem, cukrem, solí, kmínem apod.
  • Červené zelí zná mnoho variant. Místo cukru bude vhodnější nastrouhané jablko, brusinky, med, povidla, karamel apod. Okořenit můžete i bobkovým listem, pepřem, hřebíčkem atd. Místo klasického octa doporučujeme jemnější vinný nebo jablečný.
Celý oběd s pečenou kachnou, červeným zelím a bramborovým knedlíkem můžete realizovat podle našeho videoreceptu. 

 

Komentáře

Strouhané jablko dá zelí báječnou chuť, to mohu potvrdit z vlastní zkušenosti. :)

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky