Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

0:00/ 1:47
LIVE

Připravit delikátní cibulovou polévku není nic složitého, základ úspěchu ovšem tví ve správném orestování cibule do zlatavé barvy. V základu této polévky nesmí chybět také silný masový vývar a troška bílého vína.

Tradiční cibulová polévka má své kořeny původem ve Francii, přesto je oblíbená po celém světě. Dokonale zkaramelizovaná cibulka dodá polévce sladký nádech. Cibulačku podávejte s křupavou vekou zapečenou se sýrem.

Jak připravit cibulovou polévku

Uvařit cibulovou polévku není vůbec složité, navíc chutná naprosto fantasticky. Ve spojení s opraženou sýrovou vekou dokáže skvěle zasytit.

Budete potřebovat tyto suroviny

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. Poté ji osmahněte na másle a poduste pod pokličkou po dobu 10–15 minut.
  2. Pokličku odklopte a nechte cibuli zkaramelizovat. Za občasného promíchání restujte cibuli do zlatohněda, zhruba 20–30 minut (podle barvy i déle). Díky tomu polévka získá barvu i nasládlou chuť.
  3. Orestovanou cibuli zalijte vínem a po chvilce také vývarem. Polévku osolte, opepřete, přidejte provensálské koření i bobkový list a provařte asi 15 minut.
  4. Na pánvi rozpusťte máslo a opečte na něm dozlatova plátky veky, které poté bohatě zasypte sýrem a nechte rozpustit. Veku se sýrem můžete případně nechat roztopit i v troubě.
  5. Cibulačku podávejte v polévkové misce a na povrch položte plátek veky se sýrem.
Cibulová polévka je snadná a zároveň levná polévka s minimem ingrediencí. Dříve se velmi často podávala jako vyprošťovák po náročném večírku. S pomocí úvodního videoreceptu snadno připravíte tuto báječnou polévku. Dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky