Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čočka je levná, chutná a výživná luštěnina, která se snadno připravuje, a většina strávníků si na ní ráda pochutná. Připravujeme ji nakyselo, dáváme ji do bezmasé "sekané" i do karbanátků, hodí se do salátů i pomazánek. Zřejmě nejoblíbenějším jídlem z čočky je báječná čočková polévka.

Stejně jako další luštěniny i čočku před vařením obvykle namáčíme a to hlavně ze dvou důvodů. Do vody se vyluhují látky, které mohou u citlivějších strávníků způsobit nadýmání, a díky namočení bude vaření rychlejší. Čočku stačí namočit na 2 hodiny, ale když ji vůbec nenamočíte, nevadí. Pokud spěcháte a máte obavy z nadýmání, použijte čočku červenou - vaří se rychle a nenadýmá, hodí se proto i pro menší děti.

Jak uvařit čočkovou polévku

Postup je jednoduchý a polévku můžete uvařit v mnoha variantách. Naučíme vás jednoduchou základní přípravu, kterou si po libosti vylepšíte nebo upravíte.

  1. Předem namočenou čočku dejte vařit do většího hrnce. Postup urychlíte, když ji zalijete vodou z rychlovarné konvice. K čočce dejte několik bobkových listů pro lepší chuť. Můžete přidat hrst sušených hub.
  2. Když čočka částečně změkne, přidejte k ní nakrájenou zeleninu (např. mrkev, hrášek, květák, pórek, cukrovou kukuřici) a brambory
  3. Čočkové polévce prospěje zahuštění. Pokud nechcete zahušťovat moukou, stačí v ní menší část brambor rozmačkat mačkadlem. Polévku také báječně a rychle zahustí hrst jemných ovesných vloček.
  4. Tip 1: Oblíbené způsoby, jak zahustit čočkovou polévku, jsou záklechtka (ve vodě rozmíchaná hladká mouka) nebo zásmažka (mouka osmahnutá na tuku, případně i na cibulce). V obou případech je potřeba polévku po zahuštění dostatečně provařit.
  5. Polévku osoltedochuťte. Oblíbeným kořením do čočkové polévky je především majoránka. Na dochucení se používá také pepř, Tebi, gulášové koření, polévkové koření, kari nebo kurkuma. Nezapomeňte přidat rozmačkaný česnek, raději více.
  6. Na závěr polévku ještě doplňte najemno nakrájenými natěmi - čerstvými, mraženými nebo sušenými.
  7. Tip 2: Čočkovou polévku vylepšete podle rodinných zvyklostí a vlastní chuti. Ke konci vaření můžete přidat vajíčko, zamíchejte a ještě chvíli povařte. Někdo si zas rád přidá uzeninu - třeba nakrájený párek.
Vybíráte jednoduché jídlo pro více hostů? Hustá čočková polévka je báječnou a osvědčenou variantou. Když k ní připravíte pečivo, všichni budou dobře nasyceni. Případně jídlo můžete doplnit chutnou pomazánkou a sladkou tečkou na závěr.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky