Jak uvařit čočkovou polévku? Vydatná čočkovka nasytí za málo peněz hodně lidí
Čočka je levná, chutná a výživná luštěnina, která se snadno připravuje, a většina strávníků si na ní ráda pochutná. Připravujeme ji nakyselo, dáváme ji do bezmasé "sekané" i do karbanátků, hodí se do salátů i pomazánek. Zřejmě nejoblíbenějším jídlem z čočky je báječná čočková polévka.
Stejně jako další luštěniny i čočku před vařením obvykle namáčíme a to hlavně ze dvou důvodů. Do vody se vyluhují látky, které mohou u citlivějších strávníků způsobit nadýmání, a díky namočení bude vaření rychlejší. Čočku stačí namočit na 2 hodiny, ale když ji vůbec nenamočíte, nevadí. Pokud spěcháte a máte obavy z nadýmání, použijte čočku červenou - vaří se rychle a nenadýmá, hodí se proto i pro menší děti.
Jak uvařit čočkovou polévku
Postup je jednoduchý a polévku můžete uvařit v mnoha variantách. Naučíme vás jednoduchou základní přípravu, kterou si po libosti vylepšíte nebo upravíte.
- Předem namočenou čočku dejte vařit do většího hrnce. Postup urychlíte, když ji zalijete vodou z rychlovarné konvice. K čočce dejte několik bobkových listů pro lepší chuť. Můžete přidat hrst sušených hub.
- Když čočka částečně změkne, přidejte k ní nakrájenou zeleninu (např. mrkev, hrášek, květák, pórek, cukrovou kukuřici) a brambory.
- Čočkové polévce prospěje zahuštění. Pokud nechcete zahušťovat moukou, stačí v ní menší část brambor rozmačkat mačkadlem. Polévku také báječně a rychle zahustí hrst jemných ovesných vloček.
- Tip 1: Oblíbené způsoby, jak zahustit čočkovou polévku, jsou záklechtka (ve vodě rozmíchaná hladká mouka) nebo zásmažka (mouka osmahnutá na tuku, případně i na cibulce). V obou případech je potřeba polévku po zahuštění dostatečně provařit.
- Polévku osolte a dochuťte. Oblíbeným kořením do čočkové polévky je především majoránka. Na dochucení se používá také pepř, Tebi, gulášové koření, polévkové koření, kari nebo kurkuma. Nezapomeňte přidat rozmačkaný česnek, raději více.
- Na závěr polévku ještě doplňte najemno nakrájenými natěmi - čerstvými, mraženými nebo sušenými.
- Tip 2: Čočkovou polévku vylepšete podle rodinných zvyklostí a vlastní chuti. Ke konci vaření můžete přidat vajíčko, zamíchejte a ještě chvíli povařte. Někdo si zas rád přidá uzeninu - třeba nakrájený párek.
Vybíráte jednoduché jídlo pro více hostů? Hustá čočková polévka je báječnou a osvědčenou variantou. Když k ní připravíte pečivo, všichni budou dobře nasyceni. Případně jídlo můžete doplnit chutnou pomazánkou a sladkou tečkou na závěr.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Česnek v naší kuchyni: Jak ho správně používat při vaření, abychom z něho měli co největší užitek
Jak zahustit polévku bramborami? Naučíme vás tři jednoduché postupy
Jak se vaří z červené čočky. Můžete z ní připravit rychlá jídla pro malé děti, polévky a spoustu dalších dobrot
Komentáře