Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rizoto by mělo být vždy dokonale krémové, lesklé a plné chutí. Tento tradiční italský pokrm má více variací, ale vždy stejný základ, a to kvalitní rýži s vyšším obsahem škrobu, dále cibuli, víno a máslo na zjemnění.

Rýže je báječná potravina plná minerálních látek i vitamínů, navíc je lehce stravitelná. Připravit ji můžeme jak na sladký způsob, tak i na slaný formou přílohy k masu nebo uvařením oblíbeného rizota. Poradíme, jak by mělo rizoto správně vypadat.

Jak správně uvařit rizoto

Abychom měli na talíři báječně krémové rizoto jako z restaurace, je třeba se řídit správným výběrem rýže a také postupem při vaření. Poradíme, jak na to:

  • Vybírejte správný typ rýže, která je tvarem kulatozrnná a více škrobovitá, tím zajistíte správnou konzistenci rizota.
  • Rýži předem neproplachujte, zbytečně byste vymývali cenný škrob.
  • Před vařením rýži krátce osmahněte na menším množství oleje nebo másla.
  • Teprve když zrnka v oleji zprůhlední, je čas přilévat vždy horký vývar nebo vodu, aby se rýže stále vařila. Tekutinu přilévejte po malých dávkách.
  • Během vaření rizoto stále promíchávejte, tím se uvolňuje škrob a získáte správnou konzistenci. Vaření může trvat 20–30 minut, dokud nebudou zrnka rýže al-dente - tedy měkká, ale stále pevná.
  • Na závěr do rizota přidejte kousek másla nebo parmezánu, který jej dokonale zjemní.

Jak připravit krémové rizoto s kuřecím masem vám poradí tento videorecept. Jaké rizoto máte nejraději vy? Napište nám své tipy do komentáře.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky