Jak uvařit dokonale krémové rizoto jako z restaurace? Poradíme, jakou rýži zvolit
Rizoto by mělo být vždy dokonale krémové, lesklé a plné chutí. Tento tradiční italský pokrm má více variací, ale vždy stejný základ, a to kvalitní rýži s vyšším obsahem škrobu, dále cibuli, víno a máslo na zjemnění.
Rýže je báječná potravina plná minerálních látek i vitamínů, navíc je lehce stravitelná. Připravit ji můžeme jak na sladký způsob, tak i na slaný formou přílohy k masu nebo uvařením oblíbeného rizota. Poradíme, jak by mělo rizoto správně vypadat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak správně uvařit rizoto
Abychom měli na talíři báječně krémové rizoto jako z restaurace, je třeba se řídit správným výběrem rýže a také postupem při vaření. Poradíme, jak na to:
- Vybírejte správný typ rýže, která je tvarem kulatozrnná a více škrobovitá, tím zajistíte správnou konzistenci rizota.
- Rýži předem neproplachujte, zbytečně byste vymývali cenný škrob.
- Před vařením rýži krátce osmahněte na menším množství oleje nebo másla.
- Teprve když zrnka v oleji zprůhlední, je čas přilévat vždy horký vývar nebo vodu, aby se rýže stále vařila. Tekutinu přilévejte po malých dávkách.
- Během vaření rizoto stále promíchávejte, tím se uvolňuje škrob a získáte správnou konzistenci. Vaření může trvat 20–30 minut, dokud nebudou zrnka rýže al-dente - tedy měkká, ale stále pevná.
- Na závěr do rizota přidejte kousek másla nebo parmezánu, který jej dokonale zjemní.
Jak připravit krémové rizoto s kuřecím masem vám poradí tento videorecept. Jaké rizoto máte nejraději vy? Napište nám své tipy do komentáře.
Komentáře