Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uvařit fazolkové lusky na smetaně? Česká klasika je oblíbená u dětí i dospělých
Zdroj: Toprecepty

Smetanová omáčka, křupavé zelené fazolky a uvařené rané brambory jsou ideálním jarním obědem. Můžete přidat i kousek hovězího masa, ale jinak se skvěle hodí pouze vařené vejce. Fazolky se vaří krátce, a proto nám celý pokrm zabere jen chvilku.

Fazolkové lusky jsou chutnou zeleninou, která se sklízí od jara až do podzimu. K dostání jsou však po celý rok v mražené formě, která čerstvou surovinu snadno zastoupí. Jednoduše je můžeme pěstovat i na zahrádce a sklízet vlastní domácí a čerstvou úrodu. Fazolky se vaří jen krátce a mají nasládlou chuť, díky které jsou oblíbené jako příloha k masu, nebo jako hlavní chod ve sladkokyselé smetanové omáčce. O výborný recept na omáčku se s vámi rádi podělíme. 

Jak připravit fazolkové lusky

Příprava se bude týkat pouze čerstvých fazolek, protože mražené jsou již nachystané k tepelné úpravě. Čerstvým fazolkám odřízneme oba konce a odstraníme tuhá vlákna uprostřed. Takto nachystané fazolky můžeme dále připravit podle vlastní chuti.

Jak uvařit fazolky na smetaně

Jakmile máme fazolkové lusky nachystané a předvařené, pustíme se do přípravy smetanové omáčky. Nejčastěji se k omáčce vaří vejce na hniličku a nové brambory. Pokud se však bez masa neobejdete, zvolte libové hovězí jako na tradiční koprovou omáčku. 

  1. V hrnci rozpustíme máslo, do kterého přidáme trochu hladké mouky a vytvoříme světlou jíšku
  2. Zředíme vývarem z fazolek, nebo pro výraznější chuť použijeme kuřecí či hovězí vývar
  3. Přidáme smetanu na vaření a vaříme do zhoustnutí. 
  4. Dochutíme octem, solí, pepřem a podle chuti i cukrem
  5. Nakonec přidáme fazolky a necháme 2 minuty prohřát

Fazolkové lusky na smetaně podle videa

Dostali jste chuť na tuto českou klasiku, která dříve ovládala školní jídelny? Připravte si ji podle video-návodu níže. Pokud rádi experimentujete, vyzkoušejte přidat do omáčky i nasekaný čerstvý kopr, který se skvěle k omáčce hodí. 

Chutnají vám zelené fazolky, nebo patříte k jejich odpůrcům? Podělte se s námi o své postřehy do komentářů pod článkem. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky