Jak uvařit fazolkové lusky na smetaně? Česká klasika je oblíbená u dětí i dospělých
Smetanová omáčka, křupavé zelené fazolky a uvařené rané brambory jsou ideálním jarním obědem. Můžete přidat i kousek hovězího masa, ale jinak se skvěle hodí pouze vařené vejce. Fazolky se vaří krátce, a proto nám celý pokrm zabere jen chvilku.
Fazolkové lusky jsou chutnou zeleninou, která se sklízí od jara až do podzimu. K dostání jsou však po celý rok v mražené formě, která čerstvou surovinu snadno zastoupí. Jednoduše je můžeme pěstovat i na zahrádce a sklízet vlastní domácí a čerstvou úrodu. Fazolky se vaří jen krátce a mají nasládlou chuť, díky které jsou oblíbené jako příloha k masu, nebo jako hlavní chod ve sladkokyselé smetanové omáčce. O výborný recept na omáčku se s vámi rádi podělíme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit fazolkové lusky
Příprava se bude týkat pouze čerstvých fazolek, protože mražené jsou již nachystané k tepelné úpravě. Čerstvým fazolkám odřízneme oba konce a odstraníme tuhá vlákna uprostřed. Takto nachystané fazolky můžeme dále připravit podle vlastní chuti.
- Na omáčku dáme vařit fazolky do hrnce s osolenou vodou.
- Vaříme krátce, přibližně 5-6 minut, aby si zachovaly křupavost a zelenou barvu.
- Ihned je zchladíme ledovou vodou.
- Vývar z fazolek ponecháme na základ smetanové omáčky.
Jak uvařit fazolky na smetaně
Jakmile máme fazolkové lusky nachystané a předvařené, pustíme se do přípravy smetanové omáčky. Nejčastěji se k omáčce vaří vejce na hniličku a nové brambory. Pokud se však bez masa neobejdete, zvolte libové hovězí jako na tradiční koprovou omáčku.
- V hrnci rozpustíme máslo, do kterého přidáme trochu hladké mouky a vytvoříme světlou jíšku.
- Zředíme vývarem z fazolek, nebo pro výraznější chuť použijeme kuřecí či hovězí vývar.
- Přidáme smetanu na vaření a vaříme do zhoustnutí.
- Dochutíme octem, solí, pepřem a podle chuti i cukrem.
- Nakonec přidáme fazolky a necháme 2 minuty prohřát.
Fazolkové lusky na smetaně podle videa
Dostali jste chuť na tuto českou klasiku, která dříve ovládala školní jídelny? Připravte si ji podle video-návodu níže. Pokud rádi experimentujete, vyzkoušejte přidat do omáčky i nasekaný čerstvý kopr, který se skvěle k omáčce hodí.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Mrkvové muffiny s kokosem
Přidáno před 11 hodinami
Houbová omáčka s hovězím masem
Přidáno před 11 hodinami
Pánský štrůdl boubelák
Přidáno před 14 hodinami
Smažená rýže zero waste
Přidáno před 14 hodinami
Řízky naruby podle "Receptáře"
Přidáno před 14 hodinami
Toustové smaženky
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Připravit jíšku podle názorného videa dokáže úplně každý. Je výborná k zahušťování polévek a omáček, navíc vylepší jejich chuť
Jak na dokonalé fazolky na smetaně? Vývar dodá omáčce sílu a díky jednomu triku zůstanou lusky krásně zelené a křupavé
Jak uvařit fazolové lusky. Recepty na skvělé omáčky, saláty a zapékanou zeleninu
Komentáře