Houby do mrazáku musíte předem tepelně upravit. Poradíme, jak postupovat
Zmražené houby, pokud jsou správně připravené, si velmi dobře uchovají přírodní vůni i chuť. Když se to udělá nesprávně, mohou se v houbách rozvinout procesy ohrožující nejen jejich kvalitu, ale hlavně zdraví i život strávníků (vzniká botulotoxin). V chybně zpracovaných houbách totiž probíhají podobné procesy jako v mase.
Zmrazujte houby jen zcela čerstvé a očištěné. Vhodné jsou především všechny hřibovité, ale můžete mrazit i jiné druhy, např. lišky, žampiony, jedlé druhy holubinek. Na rozdíl od úpravy sušením, můžete houby těsně před mražením krátce propláchnout v tekoucí vodě. Opláchnuté houby před mražením předvařte nebo poduste podle našeho návodu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit houby do mrazáku
Máte na výběr ze dvou možností.
- Úprava plátků hub vařením: Plodnice nakrájíte na tlustší plátky a předvaříte ponořením do vroucí vody, do které jste přidali sůl a špetku kyseliny citrónové (pomůže zachovat barvu hub). Po 4 minutách houby zchladíte ponořením do studené vody. Zcela studené houby vložíte do sáčků nebo krabiček vhodných do mrazáku v dávkách pro jednorázovou spotřebu. Obaly uzavřete, označíte a zmrazíte. Neskladujte déle než půl roku.
- Úprava hub dušením: Všechny plodnice bez rozdílu velikosti nakrájíte na tlustší plátky. Nejdříve je dusíte ve vlastní šťávě, pak přidáte malé množství tuku a ještě chvíli dusíte. Kastrol s měkkými houbami ihned zchladíte ve studené vodě, houby i se šťávou naplníte do krabiček v dávkách pro jednorázovou spotřebu, označíte a zmrazíte. Neskladujte déle než půl roku.
Jak používat mražené houby
Hlavní zásadou je, že se houby před kuchyňskou úpravou nerozmrazují. Opět máte na výběr ze dvou možností.
- Dušení: Drobně pokrájenou cibulku zpěníte na tuku, vložíte zmrzlé houby a dusíte je zakryté na mírném ohni.
- Vaření: Zmrazené houby vložíte přímo do připraveného pokrmu, se kterým je tepelně upravíte.
Mražené houby mají stejně široké použití jako čerstvé. Jedním z oblíbených jídel je vepřové na houbách, postup můžete vyzkoušet podle našeho videoreceptu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Salát z červené řepy
Přidáno před 1 hodinou
Kachní prsa se sušenými meruňkami a podzimní zeleninou
Přidáno před 1 hodinou
Zvěřinové ragú s ovocem
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové steaky na bylinkách, s brokolicí a pepřovou omáčkou
Přidáno před 8 hodinami
Dýňový koláč s vlašskými ořechy
Přidáno před 9 hodinami
Rolovaná kachna s knedlíky
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Farmářské trhy v Praze lákají i na podzim: Kilo brambor je k mání už za 15 Kč, u řeky si dáte skvělé topinky, na Jiřáku kafe
Dušené houby využijeme do mnoha houbových pokrmů. Hodí se také k zavařování ve vlastní šťávě nebo mražení
Komentáře