Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zmražené houby si velmi dobře uchovají přírodní vůni i chuť. Když se však nepřipraví správně, mohou se v houbách rozvinout procesy ohrožující jejich kvalitu i zdraví strávníků (vzniká botulotoxin). V chybně zpracovaných houbách totiž probíhají podobné procesy jako v mase.

Zmrazujte houby jen zcela čerstvé a očištěné. Vhodné jsou především ty hřibovité, ale můžete mrazit i jiné druhy, např. lišky, žampiony, jedlé druhy holubinek. Na rozdíl od úpravy sušením můžete houby těsně před mražením krátce propláchnout pod tekoucí vodou. Opláchnuté houby před mražením předvařte nebo poduste. To je nejvíce bezpečný postup.

Jak uvařit houby do mrazáku

Máte na výběr ze dvou možností:

  1. Úprava hub vařením: Plodnice nakrájíte na silnější plátky a předvaříte ponořením do vroucí vody, do které jste přidali sůl a špetku kyseliny citrónové (pomůže zachovat barvu hub). Po 4 minutách houby zchladíte ponořením do studené vody. Zcela studené houby vložíte do sáčků nebo krabiček v dávkách pro jednorázovou spotřebu. Obaly uzavřete, označíte a zmrazíte. Neskladujte déle než půl roku.
  2. Úprava hub dušením: Všechny plodnice bez rozdílu velikosti nakrájíte na silnější plátky. Nejdříve je dusíte ve vlastní šťávě, poté přidáte malé množství tuku a ještě chvíli dusíte. Kastrol s měkkými houbami ihned zchladíte ve studené vodě, houby i se šťávou naplníte do krabiček v jednotlivých porcích, označíte a zamrazíte. Ani v tomto případě je neskladujte déle než půl roku.

Jak používat mražené houby

Hlavní zásadou je, že se houby před kuchyňskou úpravou nerozmrazují. Opět máte na výběr ze dvou možností:

  1. Dušení: Drobně pokrájenou cibulku zpěníte na tuku, vložíte zmrzlé houby a dusíte je zakryté na mírném ohni.
  2. Vaření: Zmrazené houby vložíte přímo do připraveného pokrmu, se kterým je tepelně upravíte.

Mražené houby mají stejně široké použití jako čerstvé. Jedním z oblíbených jídel je vepřové na houbách, postup přípravy vám ukáže videorecept z naší dílny.

 

Komentáře

Další tipy a triky