Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zmražené houby, pokud jsou správně připravené, si velmi dobře uchovají přírodní vůni i chuť. Když se to udělá nesprávně, mohou se v houbách rozvinout procesy ohrožující nejen jejich kvalitu, ale hlavně zdraví i život strávníků (vzniká botulotoxin). V chybně zpracovaných houbách totiž probíhají podobné procesy jako v mase.

Zmrazujte houby jen zcela čerstvé a očištěné. Vhodné jsou především všechny hřibovité, ale můžete mrazit i jiné druhy, např. lišky, žampiony, jedlé druhy holubinek. Na rozdíl od úpravy sušením, můžete houby těsně před mražením krátce propláchnout v tekoucí vodě. Opláchnuté houby před mražením předvařte nebo poduste podle našeho návodu.

Jak uvařit houby do mrazáku

Máte na výběr ze dvou možností.

  1. Úprava plátků hub vařením: Plodnice nakrájíte na tlustší plátky a předvaříte ponořením do vroucí vody, do které jste přidali sůl a špetku kyseliny citrónové (pomůže zachovat barvu hub). Po 4 minutách houby zchladíte ponořením do studené vody. Zcela studené houby vložíte do sáčků nebo krabiček vhodných do mrazáku v dávkách pro jednorázovou spotřebu.  Obaly uzavřete, označíte a zmrazíte. Neskladujte déle než půl roku.
  2. Úprava hub dušením: Všechny plodnice bez rozdílu velikosti nakrájíte na tlustší plátky. Nejdříve je dusíte ve vlastní šťávě, pak přidáte malé množství tuku a ještě chvíli dusíte. Kastrol s měkkými houbami ihned zchladíte ve studené vodě, houby i se šťávou naplníte do krabiček v dávkách pro jednorázovou spotřebu, označíte a zmrazíte. Neskladujte déle než půl roku.

Jak používat mražené houby

Hlavní zásadou je, že se houby před kuchyňskou úpravou nerozmrazují. Opět máte na výběr ze dvou možností.

  1. Dušení: Drobně pokrájenou cibulku zpěníte na tuku, vložíte zmrzlé houby a dusíte je zakryté na mírném ohni.
  2. Vaření: Zmrazené houby vložíte přímo do připraveného pokrmu, se kterým je tepelně upravíte.

Mražené houby mají stejně široké použití jako čerstvé. Jedním z oblíbených jídel je vepřové na houbách, postup můžete vyzkoušet podle našeho videoreceptu.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky