Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hrachová polévka patří k těm snadným na přípravu a také velmi levným. Můžete ji připravit jen s trochou zeleniny a dobře provařit. Pro dobrou chuť nezapomeňte přidat česnek. K pořádné hrachovce stačí servírovat pár krajíčků chleba.

O luštěninách je známo, že jsou velmi výživné. Ideální je, když je zařazujeme do jídelníčku co nejčastěji. Zřejmě nejoblíbenějším luštěninovým jídlem jsou polévky. Kdo by neměl rád poctivou fazolovou polévku a také čočková patří k těm nejmilejším.

Jak připravit luštěniny

Luštěninám prospívá namočení před vařením. Cizrnu, fazole i sóju namočíme už večer před vařením polévky, rychleji pak změknou a dříve se uvaří. Čočku stačí namočit dvě hodiny předem. Výborným pomocníkem při vaření luštěnin je pomalý hrnec - do hrnce stačí dát s dostatečným předstihem propláchnuté a přebrané luštěniny, zalít je přiměřeným množstvím vody a nechat je pozvolna vařit až do změknutí.

Jak uvařit hrachovou polévku

Naučíme vás jednoduchou hrachovou polévku podle videa:
  1. Na 4 porce polévky si připravte 300 g žlutého předvařeného hrachu, 1 mrkev, 1 sterilovaný hrášek (210 g), 1 lahůdkovou cibulku s natí, 4 stroužky česneku (podle chuti), 1 lžičku soli a hrst naklíčené fazole mungo.
  2. Propláchnutý hrách zalijte vodou a při střední teplotě a občasného promíchání jej uvařte do změknutí. Bude to trvat asi 45 minut. Sůl přidejte až těsně před dovařením. Podívejte se, jak uvařit suchý hrách
  3. Hrách rozmixujte tyčovým mixérem a pokud je potřeba, přilejte vodu, aby měla polévka správnou hustotu.
  4. Dále přidejte mrkev nakrájenou na kolečka a v polévce ji uvařte.
  5. Na závěr polévku dochuťte prolisovaným česnekem, přidejte hrášek (bez nálevu), naklíčené fazole mungo a nakrájenou cibuli. Polévku již déle nevařte.
  6. Tip: Místo vody lze do polévky použít masový nebo zeleninový vývar

Podle následujícího videa uvaříte tu nejlepší hrachovou polévku.

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky