Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V některých krajích, a hlavně na Slovensku, je tradičním vánočním pokrmem kapustnica. Pojďte si ji uvařit s námi
Zdroj: Toprecepty.cz

Kuchyně našich sousedů a bratrů Slováků je poněkud pikantnější než česká. Výrazné chutě nejsou na škodu, spíš naopak. Je to poznat i na této vydatné polévce, která vám může zpříjemnit nejen Štědrý den, ale také Silvestra. Navíc přijde k chuti vždy, když se chceme příjemně zahřát po mrazivé procházce.

Jedním z příkladů pikantního pokrmu je kapustnica (zelňačka). Ta vánoční je opravdu bohatá. Kromě kysaného zelí obsahuje sušené houby, papriku zpěněnou na tuku a vývar z uzeného masa, často ještě i nakrájenou uzeninu (slaninu, klobásu, uzené maso). Není složité ji uvařit. Vaří se alespoň den předem, aby se rozležela.

Jak uvařit dokonalou kapustnicu.

Jako všechny výborné a oblíbené recepty má i kapustnica mnoho variací. Záleží na oblasti (kraji), zvyklostech rodiny a chuti jejích členů. A každý kuchař přísahá na tu svoji.

  • Na tu nejlepší potřebujeme chuť uzeného masa, koupíme tedy uzené (koleno, bok, uzená žebra apod.). Uvaříme z něj dobrý vývar, maso obereme a nakrájíme na kostičky.
  • Kromě toho budeme potřebovat kysané zelí a namočené sušené houby.
  • Do vývaru z masa vložíme překrájené zelí i se šťávou a namočené houby. Vaříme doměkka. Milovníci kořenové zeleniny ji mohou přidat drobně nakrájenou nebo nastrouhanou.
  • Někdo kapustnici zahušťuje jíškou umíchanou na osmahnuté cibulce a slanině. Nakrájenou slaninu roztavíme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, po jejím osmažení i hladkou mouku a umícháme růžovou jíšku. Jíškou zahustíme polévku a dobře provaříme. Jiný místo jíšky polévku zahušťuje předem vařenými kroupami nebo těstovinami.
  • Někdo spoléhá na to, že mu polévku místo jíšky dostatečně zahustí bohaté množství surovin (masa, zelí a hub). Místo jíšky můžete polévku také zahustit jemně nastrouhanou syrovou bramborou. Dorůžova usmažená cibulka ale polévce dodá další chuťový rozměr, přimlouváme se alespoň za ni.
  • Polévku zabarví a ochutí mletá sladká i pálivá paprika, zpěněná v trošce horkého tuku (pozor, nespálit - zhořkla by), a přidaná do ní.
  • Kořeníme a ochutíme solí, pepřem, bobkovým listem, kmínem, česnekem rozetřeným se solí.
  • Do polévky přidáme nakrájenou klobásu (může být i pálivá).
  • Na talíři si můžeme dopřát lžíci kysané smetany.
  • Kapustnica se podává s chlebem.

Kapustnica se vařívá i jako silvestrovský pokrm, zde má její pikantnost ještě větší opodstatnění. Jednu z variací na kapustnicu ukazuje následující videorecept:

 

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky