Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rizoto patří mezi italská národní jídla a je oblíbené po celém světě. Báječné je především proto, že do něj můžeme dát cokoli, co máme rádi. Velkou výhodou je, že na přípravu je toto jídlo velmi snadné. Poradíme, jak připravit krémové rizoto.

Italskou kuchyni zařazujeme do jídelníčku pro svou jednoduchost, pokrm se často skládá jen z několika základních surovin. U přípravy rizota bychom měli dbát na výběr správné rýže. Volíme tu, která má po uvaření hustou a kašovitou strukturu. 

Jak připravit houbové rizoto

Krémové houbové rizoto má v základu bílé víno, které během vaření rozvine své chuťové vlastnosti.
  1. K přípravě budou potřeba tyto suroviny: 300 g rýže na rizoto (arborio, carnaroli), dále 
  2. Nejprve očistěte česnek a cibuli. Poté cibuli nakrájejte nadrobno a česnek nasekejte.
  3. V hluboké pánvi rozpusťte polovinu másla s olejem a přisypte česnek s cibulí. Vše krátce orestujte na mírném plameni.
  4. Očištěné houby nakrájejte na plátky a dejte do pánve restovat asi na 3 minuty.
  5. Do pánve k houbám vsypte nepropláchnutou rýži a důkladně promíchejte tak, aby se zrnka rýže obalila tukem.
  6. Rizoto zalijte vínem a nechte prudce odpařit. Poté po částech přidávejte vývar. Průběžně rizoto míchejte a jakmile se tekutina vsákne, přilejte další část vývaru.
  7. Vše vařte při mírné teplotě a postupně spotřebujte všechen připravený vývar, rýže vše vsákne.
  8. Jakmile je rýže měkká a krémovitá, rizoto je hotové. Na závěr přimíchejte máslo a podle chuti pokrm osolte i opepřete.
  9. Rizoto na talíři posypejte čerstvě nastrouhaným parmezánem a oblíbenými, čerstvými bylinkami.

Dokonale krémové houbové rizoto snadno připravíte podle úvodního videoreceptu. Pokud jste milovníci italské kuchyně, inspirujte se výběrem oblíbených receptů na rizoto.

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky