Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uvařit kroupy, aby nenadýmaly? Dříve bývaly důležitou součástí jídelníčku, jsou výživné, levné a když se dobře uvaří, tak velmi chutné
Zdroj: Top recepty

Kroupy nemají výraznou chuť, proto se dají využít do různých pokrmů, především slaných, ale i sladkých. Přidáváme je do polévek, oblíbená je kombinace s hrachem a kysaným zelím. Výborně se hodí k houbám.

Kroupy jsou bohaté na bílkoviny, vitamíny řady B, minerální látky a škrob. Výborně nás zasytí, jsou hodnotné a přitom levné - přesně takové, jaké potřebujeme. Vyzkoušejme oblíbená jídla, která by se bez krup neobešla.

Jak předcházet nadýmání

Na předcházení nadýmání se zaměřujeme především u luštěnin. Kroupy jsou při konzumaci mnohem šetrnější. Pokud nám ale přesto nadýmání způsobují, může to být často kombinací např. s hrachem. Pokud chceme nadýmání předcházet, uplatníme několik jednoduchých rad:

  1. Kroupy před vařením namočíme, čímž zároveň urychlíme dobu jejich vaření. Namáčíme je alespoň na dvě až tři hodiny, nejlépe však přes noc.
  2. Poté vodu, ve které jsme je namáčeli, slijeme.
  3. Uvaříme je pozvolna doměkka, můžeme k nim přidat koření, které brání nadýmání - např. kmín, majoránku, koriandr, anýz, saturejku či bazalku.

A pokud nás přesto nadýmání potká, dobrým pomocníkem je malé množství aktivního uhlí, které si opatříme z lékárny.

Komentáře

Další tipy a triky