Jak uvařit tradiční kulajdu? Rychlá a lahodná podzimní polévka voní koprem a hříbky
Tato bílá polévka zvaná kulajda jistojistě patří k pokladům české kuchyně. Vaří se v různých obměnách podle regionů, nicméně jedno je vždy stejné, a to netradiční spojení kopru, hub a nakyslé chuti. Na přípravu je kulajda snadná a rychlá.
Kulajda je hustá polévka, která v podzimních sychravých dnech krásně zasytí i zahřeje. Základem je nejlépe domácí hovězí vývar, který polévce dodá výraznou masovou chuť. Do kulajdy také patří brambory a lesní houby, které se dají použít čerstvé, mražené, sušené i nakládané, čímž využijeme i kyselý nálev. O kyselou chuť se jinak postará dochucení octem nebo kysanou smetanou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit nejlepší kulajdu
Uvařit kulajdu není vůbec složité. Pokud použijeme sušené houby, bude vhodné je předem na chvíli namočit, aby změkly. Do kulajdy je poté můžeme nalít i s vodou, ve které se namáčely, zajistí polévce výraznější houbové aroma. Celou kulajdu zjemníme přidáním tučnější smetany.
- Na 6 porcí kulajdy budeme potřebovat: 6 středních brambor, 1 větší cibuli, lesní houby (přibližně malou misku, nebo podle chuti), 200 g smetany na vaření, čerstvý kopr, sůl, 2 špetky kmínu, 3 bobkové listy, 2 vejce, 1 lžíci octa a na zahuštění 2 lžíce hladké mouky.
- Do většího hrnce s vodou (nebo vývarem) dáme vařit nakrájené oloupané brambory, najemno nakrájenou cibuli, nakrájené houby a koření.
- Jakmile jsou brambory měkké, zahustíme polévku smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku. Povaříme do zhoustnutí.
- Nakonec přidáme rozkvedlaná vejce a nakrájený čerstvý kopr.
- Odstavíme a dochutíme octem, případně podle chuti dosladíme cukrem, nebo medem.
Místo rozkvedlaných vajec můžeme přidat nakrájená vejce uvařená natvrdo. Pokud byste však rádi kulajdu vylepšili, vyzkoušejte polévku ozdobit ztraceným vejcem, které se po naříznutí dokonale rozteče.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Koláč ze špaldové mouky s kompotovaným ovocem a mandlemi
Přidáno před 5 hodinami
Domácí sekana se sýrem
Přidáno před 6 hodinami
Šťavnatá jablíčka s krustou
Přidáno před 7 hodinami
Krabí salát s cuketou
Přidáno před 16 hodinami
Lilek se žampiony, kukuřicí a fazolkami
Přidáno před 18 hodinami
Tvarohový dip k zelenině i masu
Přidáno 18. 9. 2024 12:33
Přečtěte si Zobrazit více
Časté chyby při vaření kulajdy: Za problémy mohou tvrdé houby, sražená smetana nebo příliš octa
Jak nakrájet cibuli. Zvládnete to bez říznutí i potoků slz. Poradíme, jak na to
Jak přidat zakysanou smetanu do omáčky či polévky, aby se nesrazila. Vyzkoušejte malý trik našich babiček
Komentáře