Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tato přirozeně bezlepková pseudoobilovina je oblíbená pro svou všestrannost a lze ji připravit naslano i nasladko. Quinoa je vhodná pro všechny věkové kategorie a její příprava je podobná jako u rýže.

Quinoa je skvělou a výživnou přílohou k mnoha jídlům, může být však i hlavním chodem. Potěšíte jí vegetariány, vegany a také celiaky. Její obliba strmě stoupá v posledních letech, kdy se čím dál častěji objevují potravinové intolerance.

Jak správně uvařit quinou

Uvaření quinoy je otázkou chvilky a zvládne to úplně každý, nemějte obavy.

  1. Quinou předem namočte na 10 minut do studené vody. Zbavíte ji tím nežádoucí hořkosti.
  2. Stejně jako u rýže, i zde je potřeba dbát na doporučený poměr vody a quinoy, proto se na jeden díl této pseudoobiloviny doporučují dva díly vody.
  3. Quinou vhoďte do vroucí osolené vody a vařte po dobu 15 minut. V průběhu vaření ji promíchejte. Hotová lehce křupe, ale není vyloženě tvrdá ani měkká.
  4. Tip: Quinoa má velmi nevýraznou chuť, uvařením ve vývaru (ať už masovém či zeleninovém) získá jeho jemný nádech.

V jakých pokrmech se quinoa vyjímá

Připravte si lahodné pokrmy s quinoou a potěšte nejen svou střevní mikroflóru:

Pokud jste tuto pseudoobilovinu ještě nikdy nejedli, můžete si ji zkusit připravit podle názorného videoreceptu. Quinoa s vůní Itálie vás zcela jistě osloví (a ohromí).

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky