Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajčata neustále a neúnavně dozrávají, rostliny se pod jejich tíhou ohýbají a vy už nevíte, jak s nimi naložit? Vyzkoušejte snadnou přípravu chutné rajčatové šťávy, která se ve vaší kuchyni rozhodně neztratí.

K přípravě rajčatové šťávy vám skvěle poslouží zralá, ale také již přezrálá a změklá rajčata. Pokud nejsou nijak poškozená, rozhodně se nebojte je použít. Během chvilky budete mít hotový skvělý polotovar, který lze využít k vaření nejrůznějších pokrmů.

Jak připravit rajčatovou šťávu

Připravte si spolu s námi nejen chutnou, ale také zdravou rajčatovou šťávu:

  1. K přípravě rajčatové šťávy jsou potřeba pouze rajčata a případně troška soli. Rajčata musí být dostatečně zralá, přesto však zcela v pořádku. Mírné popraskání ničemu nevadí a tímto způsobem je můžete urychleně zpracovat.
  2. Všechna připravená rajčata omyjte, očistěte a nakrájejte na menší, přibližně stejně velké kousky. Ty pak vložte do hrnce, ve kterém je šťouchadlem na brambory ještě lehce rozmělněte, aby pustily šťávu.
  3. Obsah hrnce vařte na mírném plamenu po dobu přibližně 20 minut. Nezapomeňte rajčata ve šťávě občas promíchat, aby se nepřichytla k hrnci.
  4. Uvařená rajčata nechte alespoň částečně vychladnout a poté je rozmixujte ponorným mixérem do zcela hladké konzistence. Nakonec šťávu propasírujte přes jemný cedník nebo síto, abyste se zbavili zbytků slupek a semínek.
  5. Hotovou šťávou plňte řádně vysterilizované sklenice asi 1,5 cm pod okraj, pečlivě otřete hrdla, zavíčkujte a zavařte po dobu 20 minut.
  6. Vychladnuté zavařené sklenice skladujte v suchu a temnu. Bez obav by vám vydržely až do další sezóny, ale dříve je spotřebujete - tím jsme si jisti.
  7. Tip: Solte raději méně než více, slanost se v uskladněné šťávě zvýrazní. Pokud máte rádi kořeněné šťávy, můžete k rajčatům během vaření přidat koření, např. hřebíček, skořici či nové koření. Koření však vyjměte před mixováním šťávy.

Rajčatovou šťávu upotřebíte nejen k přípravě masa, ale také do různých omáček, polévek, zeleninových i masových směsí, nebo jen tak samostatně k pití. Připravte si lahodnou rajskou omáčku z rajčatové šťávy, videonávod vám ukáže postup:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky