Jak uvařit rajčatovou šťávu? Jednoduchý postup její přípravy si zamilujete
Rajčata neustále a neúnavně dozrávají, rostliny se pod jejich tíhou ohýbají a vy už nevíte, jak s nimi naložit? Vyzkoušejte snadnou přípravu chutné rajčatové šťávy, která se ve vaší kuchyni rozhodně neztratí.
K přípravě rajčatové šťávy vám skvěle poslouží zralá, ale také již přezrálá a změklá rajčata. Pokud nejsou nijak poškozená, rozhodně se nebojte je použít. Během chvilky budete mít hotový skvělý polotovar, který lze využít k vaření nejrůznějších pokrmů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit rajčatovou šťávu
Připravte si spolu s námi nejen chutnou, ale také zdravou rajčatovou šťávu:
- K přípravě rajčatové šťávy jsou potřeba pouze rajčata a případně troška soli. Rajčata musí být dostatečně zralá, přesto však zcela v pořádku. Mírné popraskání ničemu nevadí a tímto způsobem je můžete urychleně zpracovat.
- Všechna připravená rajčata omyjte, očistěte a nakrájejte na menší, přibližně stejně velké kousky. Ty pak vložte do hrnce, ve kterém je šťouchadlem na brambory ještě lehce rozmělněte, aby pustily šťávu.
- Obsah hrnce vařte na mírném plamenu po dobu přibližně 20 minut. Nezapomeňte rajčata ve šťávě občas promíchat, aby se nepřichytla k hrnci.
- Uvařená rajčata nechte alespoň částečně vychladnout a poté je rozmixujte ponorným mixérem do zcela hladké konzistence. Nakonec šťávu propasírujte přes jemný cedník nebo síto, abyste se zbavili zbytků slupek a semínek.
- Hotovou šťávou plňte řádně vysterilizované sklenice asi 1,5 cm pod okraj, pečlivě otřete hrdla, zavíčkujte a zavařte po dobu 20 minut.
- Vychladnuté zavařené sklenice skladujte v suchu a temnu. Bez obav by vám vydržely až do další sezóny, ale dříve je spotřebujete - tím jsme si jisti.
- Tip: Solte raději méně než více, slanost se v uskladněné šťávě zvýrazní. Pokud máte rádi kořeněné šťávy, můžete k rajčatům během vaření přidat koření, např. hřebíček, skořici či nové koření. Koření však vyjměte před mixováním šťávy.
Rajčatovou šťávu upotřebíte nejen k přípravě masa, ale také do různých omáček, polévek, zeleninových i masových směsí, nebo jen tak samostatně k pití. Připravte si lahodnou rajskou omáčku z rajčatové šťávy, videonávod vám ukáže postup:
Komentáře