Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babičky a spíš ještě prababičky neměly vždy rajský protlak, zato si rajčata pěstovaly na svých zahrádkách. Oblíbenou rajskou tedy vařily z čerstvých plodů. Není to nijak složité a zvládne to i mnohý začátečník.

Uvařit klasickou rajskou omáčku z protlaku je velmi snadné a rychlé. Kdo ale jednou vyzkouší omáčku z čerstvých rajčat, nedá na ni dopustit. Dostane vás kromě chuti i pěknou jasnou barvou, kterou s protlakem nevytvoříte.

Jak uvařit rajskou omáčku z rajčat

Dá pochopitelně o něco více práce, ale stojí to za to. 

  • Vyzrálá až přezrálá (budou sladší) rajčata omyjete, rozkrájíte, osolíte a rozdusíte doměkka.
  • Pokud vaříte rajskou k masu, můžete maso uvařit s kořením, ale pokud chcete z vývaru vařit i polévku nebo vaříte bez masa, postupujte podle dalšího bodu.
  • Do menšího kastrůlku dáte trochu vody a všechno koření. Povaříte 5 minut. Můžete také použít zeleninový vývar, který povaříte s potřebným kořením.
  • Tuk (olej nebo raději máslo) a drobně nakrájenou cibuli necháte zpěnit, zasypete hladkou moukou a na mírném ohni umícháte světle žlutou jíšku.
  • Zalijete ji rozdušenými rajčaty a rozmícháte.
  • Přidáte přecezený vývar z koření nebo z masa. Vývaru dejte jen tolik, abyste příliš nenaředili jíšku.
  • Přecedíte a přepasírujete, abyste odstranili slupky a jadýrka z rajčat i případné žmolky jíšky.
  • Pořádně provaříte za občasného míchání 15–20 minut. Mezitím dochutíte solí, cukrem, pepřem, mletou skořicí, příp. octem.

Tip: Pokud umíte udělat karamel, osvědčilo se místo cukru přidat do omáčky karamel, sníží kyselost rajčat, omáčku přibarví a je zdravější než cukr.

Začátečníkům se možná zalíbí náš videorecept na oblíbené masové kuličky s rajskou omáčkou.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky