Rajskou omáčku můžete uvařit i z čerstvých rajčat. Využijte postup podle našich babiček
Babičky a spíš ještě prababičky neměly vždy rajský protlak, zato si rajčata pěstovaly na svých zahrádkách. Oblíbenou rajskou tedy vařily z čerstvých plodů. Není to nijak složité a zvládne to i mnohý začátečník.
Uvařit klasickou rajskou omáčku z protlaku je velmi snadné a rychlé. Kdo ale jednou vyzkouší omáčku z čerstvých rajčat, nedá na ni dopustit. Dostane vás kromě chuti i pěknou jasnou barvou, kterou s protlakem nevytvoříte.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit rajskou omáčku z rajčat
Dá pochopitelně o něco více práce, ale stojí to za to.
- Vyzrálá až přezrálá (budou sladší) rajčata omyjete, rozkrájíte, osolíte a rozdusíte doměkka.
- Pokud vaříte rajskou k masu, můžete maso uvařit s kořením, ale pokud chcete z vývaru vařit i polévku nebo vaříte bez masa, postupujte podle dalšího bodu.
- Do menšího kastrůlku dáte trochu vody a všechno koření. Povaříte 5 minut. Můžete také použít zeleninový vývar, který povaříte s potřebným kořením.
- Tuk (olej nebo raději máslo) a drobně nakrájenou cibuli necháte zpěnit, zasypete hladkou moukou a na mírném ohni umícháte světle žlutou jíšku.
- Zalijete ji rozdušenými rajčaty a rozmícháte.
- Přidáte přecezený vývar z koření nebo z masa. Vývaru dejte jen tolik, abyste příliš nenaředili jíšku.
- Přecedíte a přepasírujete, abyste odstranili slupky a jadýrka z rajčat i případné žmolky jíšky.
- Pořádně provaříte za občasného míchání 15–20 minut. Mezitím dochutíte solí, cukrem, pepřem, mletou skořicí, příp. octem.
Tip: Pokud umíte udělat karamel, osvědčilo se místo cukru přidat do omáčky karamel, sníží kyselost rajčat, omáčku přibarví a je zdravější než cukr.
Komentáře