Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uvařit rybízovou marmeládu. Jednoduchý postup zvládnou i začátečníci. Vyzkoušejte nejlepší recepty
Zdroj: Top recepty

Rybízová marmeláda má příjemně nakyslou chuť a tradičně se používá na slepování lineckého cukroví. Vaří se velmi snadno, protože rybíz má výrazné želírovací schopnosti. Marmeláda brzy zhoustne a má příjemnou konzistenci.

Do rybízové marmelády použijeme čerstvě natrhaný rybíz, který nejprve omyjeme a odstopkujeme. Odstopkování není nutné, pokud rybíz nejprve krátce povaříme a protlačíme přes cedník. V opačném případě využijeme odšťavňovač, buď mechanický (možná ho máme ještě schovaný po babičce) nebo elektrický (šnekový). Výhodou odšťavňovače je, že rybíz zbavíme nejen stopek, ale i droboučkých semínek. Kromě čerstvého rybízu lze do marmelády zpracovat i mražený.

Želírovací schopnosti rybízu

Rybízová šťáva je základem na vaření marmelády. Při vaření marmelády z některých druhů ovoce se často používají želírovací přípravky. V případě rybízu, stejně tak i angreštu, to ale rozhodně není potřeba. Rybíz velmi dobře rosolovatí, proto nám bude stačit cukr. Rybíz kombinujeme i s druhy, které samy hůře želírují (jahody, třešně a další). Použití rybízu snižuje potřebu využívat různé želírovací přípravky, jejichž cena jinak navyšuje naše náklady na marmeládu. Někdy musíme ostatní ovoce (např. jahody) uložit na krátkou dobu do mrazničky, dokud rybíz nedozraje. Počkat se ale vyplatí. 

Jaké druhy rybízu využít na vaření marmelády

Hodí se červený, bílý i černý - buď samostatně nebo v kombinaci s dalším ovocem. Červený rybíz kombinujeme s podobně zbarvenými druhy ovoce, především s jahodami, malinami, višněmi nebo třešněmi. Bílý rybíz se zase hodí velmi dobře k meruňkám, výsledná marmeláda (džem) je pak velmi chutná, zvlášť pokud v ní zůstanou malé kousky meruněk. Černý rybíz obvykle nekombinujeme s dalšími druhy ovoce, protože má velmi výraznou chuť. Můžeme ho částečně nastavit červeným rybízem, abychom potlačili jeho aroma, které ne každému vyhovuje.  

Jak uvařit rybízovou marmeládu

Nejprve odšťavněný rybíz smícháme s cukrem, můžeme ho nechat proslazený přes noc, teprve ráno se odpočatí pustíme do vaření. 

  1. Podle klasického způsobu vaříme marmeládu v hrnci, vaření je poměrně zdlouhavé, ale výsledná marmeláda je hotová všechna naráz a poté ji nalijeme do sklenic. 
  2. Jinou možností je využít k vaření marmelády domácí pekárnu - pokud vaříme pouze menší množství, může to být dobrý způsob.
  3. Dalším osvědčeným postupem je vaření marmelády po malých dávkách na pánvi (či v menším hrnci). Na pánev vždy dáme přibližně dvě až tři naběračky připravené směsi - marmeláda velmi rychle začne houstnout, během houstnutí ji mícháme. Poté hned plníme připravené skleničky a na pánev dáváme naběračkou další dávku. Nejlepší je vařit marmeládu současně na více plotýnkách, aby nám šla práce svižně od ruky. Tento způsob je velmi rychlý a od vaření marmelády nebudeme mít čas odcházet.

Uvařenou marmeládu plníme do skleniček, na jejichž přípravě si dáme záležet - jak na to, aby se v nich džem nekazil, poradí náš další článek.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky