Jak uvařit rybízovou marmeládu. Jednoduchý postup zvládnou i začátečníci. Vyzkoušejte nejlepší recepty
Rybízová marmeláda má příjemně nakyslou chuť a tradičně se používá na slepování lineckého cukroví. Vaří se velmi snadno, protože rybíz má výrazné želírovací schopnosti. Marmeláda brzy zhoustne a má příjemnou konzistenci.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Želírovací schopnosti rybízu
Rybízová šťáva je základem na vaření marmelády. Při vaření marmelády z některých druhů ovoce se často používají želírovací přípravky. V případě rybízu, stejně tak i angreštu, to ale rozhodně není potřeba. Rybíz velmi dobře rosolovatí, proto nám bude stačit cukr. Rybíz kombinujeme i s druhy, které samy hůře želírují (jahody, třešně a další). Použití rybízu snižuje potřebu využívat různé želírovací přípravky, jejichž cena jinak navyšuje naše náklady na marmeládu. Někdy musíme ostatní ovoce (např. jahody) uložit na krátkou dobu do mrazničky, dokud rybíz nedozraje. Počkat se ale vyplatí.
Jaké druhy rybízu využít na vaření marmelády
Jak uvařit rybízovou marmeládu
Nejprve odšťavněný rybíz smícháme s cukrem, můžeme ho nechat proslazený přes noc, teprve ráno se odpočatí pustíme do vaření.
- Podle klasického způsobu vaříme marmeládu v hrnci, vaření je poměrně zdlouhavé, ale výsledná marmeláda je hotová všechna naráz a poté ji nalijeme do sklenic.
- Jinou možností je využít k vaření marmelády domácí pekárnu - pokud vaříme pouze menší množství, může to být dobrý způsob.
- Dalším osvědčeným postupem je vaření marmelády po malých dávkách na pánvi (či v menším hrnci). Na pánev vždy dáme přibližně dvě až tři naběračky připravené směsi - marmeláda velmi rychle začne houstnout, během houstnutí ji mícháme. Poté hned plníme připravené skleničky a na pánev dáváme naběračkou další dávku. Nejlepší je vařit marmeládu současně na více plotýnkách, aby nám šla práce svižně od ruky. Tento způsob je velmi rychlý a od vaření marmelády nebudeme mít čas odcházet.
Uvařenou marmeládu plníme do skleniček, na jejichž přípravě si dáme záležet - jak na to, aby se v nich džem nekazil, poradí náš další článek.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se vaří třešňový džem. Připravujeme jej podle nejlepších receptů z dobře vyzrálých sladkých třešní
Jak rychle odstopkovat rybíz. Jednoduchý postup nám ušetří čas, mísu rybízu odstopkujeme během chvilky
Jak správně zavařit džem a co dělat, když netuhne: Fungují tyhle triky našich babiček
Komentáře