Jak uvařit rýži, aby byla sypká? Na kyprost má vliv její druh i způsob přípravy
Rýže patří k nejoblíbenějším přílohám jak k masu, tak k zelenině. Je lehce stravitelná, nenadýmá a vzhledem k jemné chuti ji můžeme dochutit jakýmkoliv kořením nebo ji připravit nasladko. A jak docílit sypké a neslepené rýže?
Existuje mnoho druhů rýže, které se liší způsobem přípravy a použitím pro různé pokrmy. Nicméně pokud bychom rádi docílili kypré rýže, u které se jednotlivá zrníčka oddělují, je nejvhodnější zvolit některý z dlouhozrnných druhů, které se tolik nelepí a při správném uvaření jsou sypké. Patří sem známá basmati rýže s oříškovou vůní, divoká rýže, patna (používaná často jako parboiled) a také oblíbená jasmínová rýže, která oproti basmati více lepí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit rýži, aby byla sypká
Pokud vlastníme rýžovar, uvaření rýže je snadné, s perfektním výsledkem a téměř bez práce. Ovšem vaření rýže v hrnci může být o trochu náročnější. Poradíme vám, jak na to:
- Nasypte rýži do hrnce, ideálně nižšího a širšího. Proplachujte rýži studenou vodou, dokud nebude odtékat čirá voda. Vyplaví se tím škrob, který by způsobil slepení rýže.
- Propláchnutou rýži zalijte buď čistou studenou nebo horkou vodou. Záleží jen na vás, která se vám více osvědčila - budeme rádi, když se s námi podělíte o své názory do komentářů pod článkem. Použijte poměr na 1 šálek rýže 1,5–2 šálky vody (podle druhu rýže).
- Osolte, přiveďte k varu a vařte rýži pod pokličkou na mírném ohni 15–20 minut, doba vaření však záleží na druhu rýže.
- Po uvaření nechte rýži pod pokličkou ještě 5 minut stát.
- Poté ji načechrejte vidličkou a můžete servírovat.
Tip: Během vaření rýži nemíchejte ani zbytečně nezvedejte poklici, způsobilo by to totiž méně nadýchanou rýži.
Připravte si podle našeho podrobného videonávodu klasiku v podobě vynikající vídeňské roštěné z hovězího masa s rýží, kterou před vařením nejdříve orestujeme na oleji s cibulkou. Dobrou chuť.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře