Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rýže patří k nejoblíbenějším přílohám jak k masu, tak k zelenině. Je lehce stravitelná, nenadýmá a vzhledem k jemné chuti ji můžeme dochutit jakýmkoliv kořením nebo ji připravit nasladko. A jak docílit sypké a neslepené rýže?

Existuje mnoho druhů rýže, které se liší způsobem přípravy a použitím pro různé pokrmy. Nicméně pokud bychom rádi docílili kypré rýže, u které se jednotlivá zrníčka oddělují, je nejvhodnější zvolit některý z dlouhozrnných druhů, které se tolik nelepí a při správném uvaření jsou sypké. Patří sem známá basmati rýže s oříškovou vůní, divoká rýže, patna (používaná často jako parboiled) a také oblíbená jasmínová rýže, která oproti basmati více lepí. 

Jak uvařit rýži, aby byla sypká

Pokud vlastníme rýžovar, uvaření rýže je snadné, s perfektním výsledkem a téměř bez práce. Ovšem vaření rýže v hrnci může být o trochu náročnější. Poradíme vám, jak na to: 

  1. Nasypte rýži do hrnce, ideálně nižšího a širšího. Proplachujte rýži studenou vodou, dokud nebude odtékat čirá voda. Vyplaví se tím škrob, který by způsobil slepení rýže. 
  2. Propláchnutou rýži zalijte buď čistou studenou nebo horkou vodou. Záleží jen na vás, která se vám více osvědčila - budeme rádi, když se s námi podělíte o své názory do komentářů pod článkem. Použijte poměr na 1 šálek rýže 1,5–2 šálky vody (podle druhu rýže). 
  3. Osolte, přiveďte k varu a vařte rýži pod pokličkou na mírném ohni 15–20 minut, doba vaření však záleží na druhu rýže
  4. Po uvaření nechte rýži pod pokličkou ještě 5 minut stát.
  5. Poté ji načechrejte vidličkou a můžete servírovat. 

Tip: Během vaření rýži nemíchejte ani zbytečně nezvedejte poklici, způsobilo by to totiž méně nadýchanou rýži. 

Připravte si podle našeho podrobného videonávodu klasiku v podobě vynikající vídeňské roštěné z hovězího masa s rýží, kterou před vařením nejdříve orestujeme na oleji s cibulkou. Dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky