Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rýže patří k nejoblíbenějším přílohám jak k masu, tak k zelenině. Je lehce stravitelná, nenadýmá a vzhledem k jemné chuti ji můžeme dochutit jakýmkoliv kořením nebo ji připravit nasladko. A jak docílit sypké a neslepené rýže?

Existuje mnoho druhů rýže, které se liší způsobem přípravy a použitím pro různé pokrmy. Nicméně pokud bychom rádi docílili kypré rýže, u které se jednotlivá zrníčka oddělují, je nejvhodnější zvolit některý z dlouhozrnných druhů, které se tolik nelepí a při správném uvaření jsou sypké. Patří sem známá basmati rýže s oříškovou vůní, divoká rýže, patna (používaná často jako parboiled) a také oblíbená jasmínová rýže, která oproti basmati více lepí. 

Jak uvařit rýži, aby byla sypká

Pokud vlastníme rýžovar, uvaření rýže je snadné, s perfektním výsledkem a téměř bez práce. Ovšem vaření rýže v hrnci může být o trochu náročnější. Poradíme vám, jak na to: 

  1. Nasypte rýži do hrnce, ideálně nižšího a širšího. Proplachujte rýži studenou vodou, dokud nebude odtékat čirá voda. Vyplaví se tím škrob, který by způsobil slepení rýže. 
  2. Propláchnutou rýži zalijte čistou studenou vodou, a to v poměru na 1 šálek rýže 1,5–2 šálky vody (podle druhu rýže). 
  3. Osolte, přiveďte k varu a vařte rýži pod pokličkou na mírném ohni 15–20 minut, doba vaření však záleží na druhu rýže
  4. Po uvaření nechte rýži pod pokličkou ještě 5 minut stát, čímž se rýže dobře provzdušní. 
  5. Poté ji načechrejte vidličkou a můžete servírovat. 

Tip: Během vaření rýži nemíchejte ani zbytečně nezvedejte poklici, způsobilo by to totiž méně nadýchanou rýži. 

Připravte si podle našeho podrobného videonávodu klasiku v podobě vynikající vídeňské roštěné z hovězího masa s rýží, kterou před vařením nejdříve orestujeme na oleji s cibulkou. Dobrou chuť. 

Komentáře