Jak uvařit rýži basmati? Dlouhá zrna mají oříškovou chuť a jsou rychle uvařená
Rýže basmati se pěstuje v Indii a Pákistánu, vyznačuje se jemnou oříškovou vůní a dlouhými zrnky. Po uvaření se nelepí a nerozpadá. Používáme ji jako přílohu k zeleninovým i masovým jídlům, je skvělá na přípravu rizot a jídel indické kuchyně.
Vybrali jsme pro vás oblíbené recepty, do kterých využijete rýži basmati. K této rýži se výborně hodí zelenina, především plodová - rajčata, papriky a cukety. Můžete k ní připravit také maso, třeba kuřecí. Protože se tato rýže po uvaření nelepí, je vhodná také do rýžových salátů a jídel studené kuchyně. Možná vás zaujmou ježci z mletého masa, bodlinky připravíte právě z rýže basmati.
Jak uvařit rýži basmati
Vaření rýže basmati je snadné. Aby se Vám rýže povedla, vyzkoušejte tyto rady:
- Rýži basmati nejprve dejte na cedník a důkladně ji propláchněte pod chladnou nebo vlažnou tekoucí vodou. Oplachujte tak dlouho, dokud nezačne odtékat čirá voda. Rýže díky tomu bude po uvaření nadýchaná a nebude se slepovat.
- Potom nechte rýži přibližně půl hodiny namočenou ve studené vodě. Namáčení zkrátí dobu vaření.
- Po půlhodině vodu slijte a doplňte novou vodu. Na 1 hrnek rýže dejte 1,5–2 hrnky vody a trochu soli.
- Rýži s vodou dejte vařit, vařte ji na mírném ohni asi 10–15 minut. Přitom ji občas kontrolujte. Jakmile se voda vstřebá, rýži odstavte, načechrejte vidličkou a nechte ji dojít několik minut pod přikrytou pokličkou. Pokud jste rýži před vařením nenamáčeli, bude potřebovat na uvaření trochu více času.
Komentáře