Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rýže basmati se pěstuje v Indii a Pákistánu, vyznačuje se jemnou oříškovou vůní a dlouhými zrnky. Po uvaření se nelepí a nerozpadá. Používáme ji jako přílohu k zeleninovým i masovým jídlům, je skvělá na přípravu rizot a jídel indické kuchyně.

Vybrali jsme pro vás oblíbené recepty, do kterých využijete rýži basmati. K této rýži se výborně hodí zelenina, především plodová - rajčata, papriky a cukety. Můžete k ní připravit také maso, třeba kuřecí. Protože se tato rýže po uvaření nelepí, je vhodná také do rýžových salátů a jídel studené kuchyně. Možná vás zaujmou ježci z mletého masa, bodlinky připravíte právě z rýže basmati.

Jak uvařit rýži basmati

Vaření rýže basmati je snadné. Aby se Vám rýže povedla, vyzkoušejte tyto rady:

  • Rýži basmati nejprve dejte na cedník a důkladně ji propláchněte pod chladnou nebo vlažnou tekoucí vodou. Oplachujte tak dlouho, dokud nezačne odtékat čirá voda. Rýže díky tomu bude po uvaření nadýchaná a nebude se slepovat.
  • Potom nechte rýži přibližně půl hodiny namočenou ve studené vodě. Namáčení zkrátí dobu vaření.
  • Po půlhodině vodu slijte a doplňte novou vodu. Na 1 hrnek rýže dejte 1,5–2 hrnky vody a trochu soli.  
  • Rýži s vodou dejte vařit, vařte ji na mírném ohni asi 10–15 minut. Přitom ji občas kontrolujte. Jakmile se voda vstřebá, rýži odstavte, načechrejte vidličkou a nechte ji dojít několik minut pod přikrytou pokličkou. Pokud jste rýži před vařením nenamáčeli, bude potřebovat na uvaření trochu více času. 
Jak se vám povedla rýže basmati? Můžete nám napsat do komentáře pod článkem.

                                                                                   

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli