Jak uvařit tradiční cibulačku? Tato polévka je dokonalá pro chladné podzimní dny
Věděli jste, že oblíbená cibulačka má svůj původ ve Francii? Vaří ji i mnohé luxusní restaurace a přitom je velice snadná na přípravu. Základem není nic jiného než obyčejná cibule. S opečenou bagetkou chutná fantasticky.
Francouzská cibulová polévka neboli cibulačka vzešla z chudých poměrů, protože cibule od nepaměti patřila k levným a dostupným surovinám, které lze snadno vypěstovat, a tím využívat jako základ téměř do všech pokrmů. Nicméně přidáním silného vývaru a vína vznikla chuťově fantastická polévka, ze které se vám budou sbíhat sliny. Také pomůže při nemoci i po probdělé noci jako účinný vyprošťovák.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit cibulačku
Základem cibulové polévky je spousta cibule a také dobrý vývar, nejlépe hovězí se silnou masovou chutí. Na talíři poté zdobíme opečeným pečivem, které zapečeme se sýrem. Ve Francii se používá sýr Gruyère či Comtè, u nás jsou též k sehnání, ale můžeme je nahradit například ementálem nebo eidamem.
- Na 4 porce cibulačky potřebujete: 750 g cibule, 50 g másla, 2 lžíce mouky, 1,5 litru vývaru a 120 ml suchého bílého vína. K dozdobení jsou potřeba 2 rohlíky, 2 lžíce oleje a 80 g sýra.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na silné měsíčky. Rozehřejte v hrnci máslo a cibuli za stálého míchání restujte dohněda - trvá to přibližně 15 minut.
- Poté zaprašte moukou, chvíli opečte a zalijte studeným vývarem.
- Bokem v kastrůlku svařte víno na polovinu objemu a vlijte do polévky. Tu poté promíchejte a odstavte.
- Rohlíky nakrájejte na silnější plátky a opečte z obou stran na pánvi (s olejem). Posypejte sýrem a dejte chvíli zapéct pod gril či do trouby.
- Polévku nalijte do talířů a ozdobte opečeným pečivem.
Cibulová polévka se také vaří v nejrůznějších obměnách se smetanou, slaninou či s hříbky. Návod na přípravu pravé francouzské cibulačky zhlédnete v našem videonávodu. Dobrou chuť.
Komentáře