Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Věděli jste, že oblíbená cibulačka má svůj původ ve Francii? Vaří ji i mnohé luxusní restaurace a přitom je velice snadná na přípravu. Základem není nic jiného než obyčejná cibule. S opečenou bagetkou chutná fantasticky.

Francouzská cibulová polévka neboli cibulačka vzešla z chudých poměrů, protože cibule od nepaměti patřila k levným a dostupným surovinám, které lze snadno vypěstovat, a tím využívat jako základ téměř do všech pokrmů. Nicméně přidáním silného vývaru a vína vznikla chuťově fantastická polévka, ze které se vám budou sbíhat sliny. Také pomůže při nemoci i po probdělé noci jako účinný vyprošťovák

Jak uvařit cibulačku

Základem cibulové polévky je spousta cibule a také dobrý vývar, nejlépe hovězí se silnou masovou chutí. Na talíři poté zdobíme opečeným pečivem, které zapečeme se sýrem. Ve Francii se používá sýr Gruyère či Comtè, u nás jsou též k sehnání, ale můžeme je nahradit například ementálem nebo eidamem

  1. Na 4 porce cibulačky potřebujete: 750 g cibule, 50 g másla, 2 lžíce mouky, 1,5 litru vývaru a 120 ml suchého bílého vína. K dozdobení jsou potřeba 2 rohlíky, 2 lžíce oleje a 80 g sýra. 
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte na silné měsíčky. Rozehřejte v hrnci máslo a cibuli za stálého míchání restujte dohněda - trvá to přibližně 15 minut
  3. Poté zaprašte moukou, chvíli opečte a zalijte studeným vývarem
  4. Bokem v kastrůlku svařte víno na polovinu objemu a vlijte do polévky. Tu poté promíchejte a odstavte. 
  5. Rohlíky nakrájejte na silnější plátky a opečte z obou stran na pánvi (s olejem). Posypejte sýrem a dejte chvíli zapéct pod gril či do trouby. 
  6. Polévku nalijte do talířů a ozdobte opečeným pečivem

Cibulová polévka se také vaří v nejrůznějších obměnách se smetanou, slaninou či s hříbky. Návod na přípravu pravé francouzské cibulačky zhlédnete v našem videonávodu. Dobrou chuť. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky