Jak uvařit čočku na kyselo? Pět základních rad, jak správně postupovat
Pokud se budeme držet tradic, měli bychom na Nový rok vařit čočku, která symbolizuje hojnost a dostatek finančních prostředků. Vařit bychom naopak neměli drůbež, o které se tradovalo, že by nám s ní uletělo štěstí.
Čočka se vařila na Nový rok především proto, že svým tvarem připomínala peníze, byla snadno dostupná a její příprava jednoduchá. Nejčastěji se podává s vařeným vajíčkem, opečenou uzeninou a pečivem. Podívejte se níže na základní rady jak uvařit báječnou čočku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
5 základních rad, jak vařit čočku
- První zásadou je čočku zalévat vždy studenou vodou. Než přijde voda k bodu varu, má čočka dostatek času na to, aby její slupka změkla a uvařila se skvěle do měkka. Není tudíž ani třeba namáčet předem několik hodin jako fazole.
- Nesnažte se čočku přivést co nejdříve k bodu varu. Naopak je třeba jí dopřát více času, proto na začátku zapněte plotýnku na střední plamen nikoli nejvyšší. Slupky pak mají podstatně více času na to, aby změkly.
- Blanšírujte a vyměňte vodu během vaření. Jakmile se čočka začne vařit, voda se rychle zabarví tmavým barvivem ze slupek, proto v této situaci vodu slijeme a vyměníme za novou a opět studenou. Čočka si tak zachová svěží barvu.
- Hlídejte si hladinu vody při vaření čočky. Jakmile čočka natáhne vodu a zvětší svůj objem na finální velikost, už je třeba hlídat hladinu vody, aby byla zároveň s hladinou čočky. Při velkém množství vody se čočka svléká ze slupek a rozpadá se.
- Zahustěte čočku cibulovou jíškou. Připravte si výtečnou cibulovou jíšku, připravenou na sádle, nikoli na másle a vymíchejte ji dozlatova, aby měla tmavou barvu.
Uvařte si novoroční čočku na kyselo také podle tohoto videoreceptu. Pokud nemáte v oblibě čočku, napište nám do komentáře jaké jiné novoroční jídlo připravujete pro svoji rodinu.
Komentáře