Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajská omáčka je jeden z tradičních pokrmů, který s láskou připravovaly již naše maminky a babičky. Omáčku můžeme vařit z čerstvých rajčat nebo také jednodušším způsobem z rajčatového protlaku.

Rajská omáčka je milovaným pokrmem pro mnohé z nás a oblíbená je především u menších dětí. Nejčastěji ji podáváme s houskovým knedlíkem a hovězím masem. Skvěle chutná také s masovými kuličkami či plněným paprikovým luskem. 

Jak uvařit rajskou omáčku

Rajskou omáčku uvaříme z těchto surovin: 500 g hovězího masa, 4 větší rajčata,1 menší rajský protlak, 1 větší cibule, olej.

Koření: 1 bobkový list, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, 3 hřebíčky, 1 špetka tymiánu, 1 lžička skořice, 1 lžička mleté papriky.

  1. Nejprve uvaříme v osolené vodě hovězí maso do změknutí a výsledný vývar odložíme.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Stejně tak nakrájíme na menší kusy i rajčata.
  3. Nyní v hrnci na oleji zpěníme cibuli, poté přidáme i nakrájená rajčata a podusíme je. Po chvíli ještě přidáme rajčatový protlak, koření, oloupaný citrón nakrájený na kolečka a také kousek žluté citrónové kůry.
  4. Vše zalijeme vývarem a jakmile budou rajčata rozvařená, je pravý čas omáčku propasírovat. V případě potřeby dolijeme omáčku vodou či vývarem.
  5. V tomto kroku připravíme jíšku a omáčku zahustíme. Necháme chvíli provařit a dochutíme solí, skořicí, cukrem či případně octem.
  6. Omáčku podáváme s hovězím masem nakrájeným na plátky a s houskovým knedlíkem.

Tuto báječnou rajskou omáčku jako od babičky si můžete vyzkoušet i podle názorného videoreceptu, se kterým ji zvládnete levou zadní.

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky