Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Silné masové vývary patří k nejoblíbenějším polévkám v chladném počasí. Zasytí, zahřejí, dodají energii a jsou také skvělými vyprošťováky. Vývar z uzeného masa je na přípravu snadný a překvapí vás svou bohatou chutí a vůní.

Uzené maso má specifickou slanou a kouřovou chuť, kterou využíváme do mnoha tradičních pokrmů jako jsou plněné knedlíky, nádivky, zapékaná jídla, halušky a v neposlední řadě také polévky. K těm nejoblíbenějším patří klasická uzená polévka z uzených vepřových žeber, zeleninou, kořením a zahuštěná krupičkou či výbornými kroupami

Jak uvařit uzenou polévku

Základem uzené polévky je silný vývar z uzených žeber, která povaříme společně s kořenovou zeleninou a divokým kořením. Pokud budeme přidávat do polévky kroupy, namočíme si je nejlépe přes noc a uvaříme ve vedlejším hrnci do měkka. 

  1. Na uzenou polévku potřebujete: uzená žebra, zeleninu (mrkev, celer, pórek, petržel, cibuli), 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 2 kuličky celého pepře, sůl, krupičku a na jíšku olej a hladkou mouku. 
  2. Mrkev, celer, petržel a cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Pórek omyjte a nakrájejte na půlkolečka. 
  3. Uzená žebra opláchněte a dejte vařit do většího hrnce společně se zeleninou a kořením. 
  4. Uvařte žebra do měkka. Poté je vyjměte z hrnce, oberte maso od kosti a nakrájejte ho na menší kousky. Vyjměte také celé koření. 
  5. Dosolte podle chuti a přiveďte k varu. 
  6. Zvlášť na pánvi připravte z oleje a mouky jíšku, kterou vmíchejte do vroucí polévky
  7. Vařte ještě 15 minut - 5 minut před koncem přidejte trochu krupice, polévka zhoustne. 

Tip: Skvělé vůně i chuti docílíte přidáním utřeného stroužku česneku v závěru vaření. 

Výbornou uzenou polévku si můžete uvařit také podle videonávodu, který vás přípravou provede krok za krokem. Dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky