Jak uvařit uzenou polévku? Se zeleninou a kroupami chutná naprosto báječně
Silné masové vývary patří k nejoblíbenějším polévkám v chladném počasí. Zasytí, zahřejí, dodají energii a jsou také skvělými vyprošťováky. Vývar z uzeného masa je na přípravu snadný a překvapí vás svou bohatou chutí a vůní.
Uzené maso má specifickou slanou a kouřovou chuť, kterou využíváme do mnoha tradičních pokrmů jako jsou plněné knedlíky, nádivky, zapékaná jídla, halušky a v neposlední řadě také polévky. K těm nejoblíbenějším patří klasická uzená polévka z uzených vepřových žeber, zeleninou, kořením a zahuštěná krupičkou či výbornými kroupami.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit uzenou polévku
Základem uzené polévky je silný vývar z uzených žeber, která povaříme společně s kořenovou zeleninou a divokým kořením. Pokud budeme přidávat do polévky kroupy, namočíme si je nejlépe přes noc a uvaříme ve vedlejším hrnci do měkka.
- Na uzenou polévku potřebujete: uzená žebra, zeleninu (mrkev, celer, pórek, petržel, cibuli), 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 2 kuličky celého pepře, sůl, krupičku a na jíšku olej a hladkou mouku.
- Mrkev, celer, petržel a cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Pórek omyjte a nakrájejte na půlkolečka.
- Uzená žebra opláchněte a dejte vařit do většího hrnce společně se zeleninou a kořením.
- Uvařte žebra do měkka. Poté je vyjměte z hrnce, oberte maso od kosti a nakrájejte ho na menší kousky. Vyjměte také celé koření.
- Dosolte podle chuti a přiveďte k varu.
- Zvlášť na pánvi připravte z oleje a mouky jíšku, kterou vmíchejte do vroucí polévky.
- Vařte ještě 15 minut - 5 minut před koncem přidejte trochu krupice, polévka zhoustne.
Tip: Skvělé vůně i chuti docílíte přidáním utřeného stroužku česneku v závěru vaření.
Výbornou uzenou polévku si můžete uvařit také podle videonávodu, který vás přípravou provede krok za krokem. Dobrou chuť.
Komentáře